На Сумщині відбулася презентація монографії, присвяченої останньому кошовому отаману Запорозької Січі Петру Калнишевському

09.10.2020

Участь у презентації монографії В’ячеслава ОЛІЦЬКОГО «Калнишева слава не вмре, не загине» взяла директор Департаменту культури, інформаційної політики та туризму Сумської облдержадміністрації Любов КАРПЕНКО.

«Я рада бути присутньою на цій презентації, оскільки з автором книги В’ячеславом Оліцьким ми ходили однією дорогою, в одну школу. А його монографія, на мою думку, не просто краєзнавча праця, а великий вклад в дослідження історії України та Сумщини зокрема, – зазначила Любов Карпенко. – І дуже приємно, що наша молодь звертає увагу на такі вагомі історичні постаті, як Петро Калнишевський, аби наступні покоління цікавилися історією, знали її і досліджували».

За її словами, сама особистість Петра Калнишевського є туристичним магнітом Роменщини, Сумщини та України. Тому завдання облдержадміністрації та Департаменту культури, інформаційної політики та туризму робити все для того, щоб туристична інфраструктура в Пустовійтівці продовжувала розвиватися.

«На батьківщині останнього кошового отамана у його рідному селі нині встановлено пам’ятник Калнишевського, відроджено збудовану ним церкву, у музеї зберігається історичне Євангеліє у срібній оправі, але у нинішніх реаліях для сучасного туриста цього замало, – говорила Любов Карпенко. – Своєрідну трансформацію має отримати місце, де була садиба, де народився останній кошовий отаман. Також варто використовувати театралізовані постановки, щоб жителі Сумщини та інших областей, які відвідували Роменщину, потрапляли в атмосферу українського козацтва».

Свою оцінку монографії, яка до речі, була видана до 330-річчя від дня народження Петра Калнишевського, давали відомі історики Сумщини, а архієпископ Сумський і Охтирський МЕФОДІЙ вручив В’ячеславу Оліцькому Орден рівноапостольного князя Володимира ІІІ ступеня, яким нагородив молодого автора Предстоятель Православної Церкви України, Митрополит Київський і всієї України ЕПІФАНІЙ.

Довідково. Недооцінена роль Калнишевського та його вклад у розвиток його малої батьківщини – сучасного Роменського району. Зокрема, саме коштом Петра Калнишевського закладено церкву в ім’я Покрови Пресвятої Богородиці в місті Ромни. На жаль, у 1941 р. ця церква згоріла. Також за кошти нашого земляка було закладено церкву Святої Трійці у його рідному селі Пустовійтівці, що неподалік міста Ромни. Ця будівля залишилася й донині. У цю ж церкву для його рідного села Пустовійтівка ним було подаровано Євангеліє у срібній оправі.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: