«Не пали – компостуй»: Конотопська ОТГ долучилася до всеукраїнського проєкту-челенджу

21.10.2020

Конотопська громада стала однією з чотирьох провідних громад України у проєкті-челенджі «Не пали – компостуй!» Його навесні ініціювали Лабораторія інноваційного розвитку ПРООН в Україні та Центр розвитку інновацій.

Щовесни й щоосені легені конотопців часто наповнює не свіже повітря, а дим від паління трави. Для того, щоб ефективно запобігати випалюванню стерні, опалого листя, органічних та інших садових і сільськогосподарських відходів, для Конотопської ОТГ розробили спеціальну аналітичну ГІС-карту пожеж. Її можна переглянути за посиланням.

«У рамках даного проєкту ми отримали дієві інструменти моніторингу пожеж на території громади в режимі, близькому до реального часу, на основі супутникових ресурсів NASA. Там можна знайти інформацію про пожежі, їх локалізацію, масштабність за останні 5 років. Карту використовують у своїй роботі представники Конотопського міськрайонного відділу ДСНС України у Сумській області та КП “Муніципалітет”», – зазначає керівниця Управління економіки Конотопської міської ради Людмила Гапеєва.

«Ми почали використовувати цю карту нещодавно. Вона корисна – допомагає орієнтуватися, де недавно був найбільший випал. Можна відмічати місця, де в нас щось трапилося. На майбутнє ми знаємо: там є зона ризику», – розповідають конотопські пожежні у коментарі «Українській правді».

Раїса Коцюбняк у коментарі «Українській правді» розповідає, що компостувати простіше за спалювання. Листя до цього не треба сушити – просто віднести до компостної ями. Для її городу на 13 соток такого компостера вистачає.

Конотоп.City

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: