На Сумщині бджоляр створює унікальну екосадибу

21.10.2020

Сергій Рубаник виготовляє хмільні меди та працює над створенням садиби «Медовий гай» у Глухівському районі, на Сумщині. Бджолярством чоловік займається понад двадцять років, повідомляє «Суспільне».

На свій перший рій, розповідає Сергій, виміняв гусака, коли йому було 17.

“Медоносна база бідна, поля не засіваються. Треба кудись кочувати, шукати взяток для бджіл. Кочова пасіка — дуже важка справа. У козака ж біди немає, а є пригодонька. Так життя закинуло в Землянку. І, як цигану Будулаю, кочове життя набридло, він захотів сім’ю. Так само і нам захотілося стаціонарну пасіку”, — каже бджоляр.

Екосадибу “Медовий гай” облаштовує третій рік. За його словами, її мета полягає не лише в збереженні популяції бджоли, а й в створенні центру гармонізації людини з природою.

“Аби людина могла приїхати, побачити, доторкнутися до бджілки, до її праці. Такий особливий куточок: навколо збереглися великі масиви лісу. Є болото, луги і вихід на поля. І тому вибрали саме це село”, — розповідає Рубаник.

За його словами, також з’явилася ідея створити регіональний ландшафтний парк.

“Зараз це вирішується. Тут, де ми стоїмо, це — майже найсхідніша точка українського Полісся. Заказник Верхньоесманський є. Багатий природний спадок міститься в навколишньому середовищі. Ну і багатющий край на тихе полювання, на гриби”, — додає він.

Займається бджолярством та створює екосадибу на Сумщині – Сергій Рубаник | ЕКО-ЛЮДИ

Еко-садибу у Землянці облаштовує Сергій Рубаник. Чоловік, що все життя займався кочовою пасікою, осів на Сумщині. Він збирає мед із лісної малини, їсть сирі гриби, а його найкращі друзі — коні, які працювали артистами кіно.

Опубликовано Суспільне Суми Вторник, 20 октября 2020 г.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: