«Велике будівництво»: У Шостці почався ремонт приймального відділення ЦРЛ

21.10.2020

Чотириста приймальних відділень в опорних лікарнях України реконструюють. Кошти для цих робіт виділяються з державного бюджету у рамках президентської програми «Велике будівництво». Під дану програму потрапила й Шосткинська центральна районна лікарня. На її реконструкцію планується завести близько 7 млн грн, розповів головний лікар ЦРЛ Олег Штогрин.

Нині в Центральній районній лікарні – одне приймальне відділення, куди потрапляють всі, без виключення, пацієнти, які потребують медичної допомоги. Ситуація з прийомом хворих під час пандемії ускладнилася, передає shostkanews.city.

Адже в одному приміщенні знаходяться ті, у кого підозра на коронавірусну інфекцію та інші хворі, що є доволі небезпечним. Головний лікар Шосткинської ЦРЛ Олег Штогрин поділився, що після реконструкції першого поверху поряд з центральним входом з’явиться ще одне відділення невідкладної допомоги, де будуть створені всі необхідні умови для надання екстреної медичної допомоги.

Тут будуть обладнані реанімаційна та мала операційна палати. З’явиться можливість, що вкрай необхідно, для прийому інфекційних хворих в окремому блоці. «Це дуже суттєво, бо інколи зараз привозять серед ночі хворого з підозрою на коронавірусну інфекцію, чи якусь іншу, а інфекційне відділення у нас віддалене, постає питання транспортування, уточнення діагнозу.

Коли у нас буде окремий блок, ми зможемо хворого госпіталізувати в ізольоване приміщення, яке буде теж повністю обладнане», — говорить він.

Крім ремонту приймальних відділень в опорних лікарнях країни, у рамках програми «Велике будівництво» планується наповнення медичних закладів сучасним обладнанням за єдиними стандартами, де люди зможуть отримувати якісні медичні послуги. Так, в Шосткинській ЦРЛ в одному з кабінетів, де нині знаходиться рентгенапарат, буде встановлено коп’ютерний томограф, розповідає головний лікар ЦРЛ. «Рентгенапарат буде перенесений у поліклініку №4», — додав він.

Комп’ютерний томограф — це теж суттєва допомога. Тому що діагностичний центр, на жаль, не може в повному обсязі забезпечити всі необхідні нам дослідження.

«Ще один не менш важливий фактор – якщо в нашій лікарні буде коп’ютерний томограф, з’явиться можливість отримати ще один пакет медичних послуг при гострому мозковому інсульті та гострому інфаркті міокарда, якого наразі у нас немає. До речі, цей пакет медичних послуг мають лікарні Ромен, Охтирки та Конотопу, говорить Олег Штогрин, тому що в них коп’ютерні томографи стоять в лікарнях. «Хоча у нас інсультів менше, ніж у Конотопі, але більше, ніж в Ромнах і Охтирці, коштів за цих хворих від Національної служби здоров’я України у повному обсязі ми не отримуємо. А це доволі суттєві кошти, вони нам допоможуть забезпечити хворих всіма необхідними медикаментами», — зазначає керівник.

«Зараз нам за інсультного хворого платять, як за звичайного терапевтичного хворого, не 19 тисяч гривен, а 4 тисячі», — говорить лікар.

Як приклад дії пакету медичних послуг, пан Штогрин привів надання допомоги хворим на коронавірусну інфекцію. За його словами, НЗСУ за даним пакетом виділяє стільки коштів, що їх вистачає на повне лікування хворих і доплату до 300% заробітної плати медикам, які працюють з пацієнтами, хворими на COVID-19.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: