Охтирчани отримуватимуть безоплатну допомогу високопрофесійних харківських хірургів

22.10.2020

Охтирчани отримуватимуть допомогу високопрофесійних харківських хірургів Інституту загальної та невідкладної хірургії  ім. В.Т. Зайцева, які працюватимуть без гонорару. Будуть проводитися реальні операції, які на сьогодні в Охтирці не виконують, передає okhtyrka.net.

Науковці-медики «Інституту загальної та невідкладної хірургії ім. В.Т. Зайцева НАМН України» готові на базі Охтирської ЦРЛ почати роботу над впровадженням в практику нових клінічних розробок та методів лікування, про що було укладено договір про науково-практичне співробітництво з Охтирською ЦРЛ у березні 2020 року. Проте карантин вніс свої корективи і проект довелося тимчасово призупинити.

Працівники Інституту були вражені наявністю сучасного медичного обладнання, яким оснащена охтирська лікарня. «Запевняю, сьогодні Охтирська ЦРЛ є унікальною для України, я не знаю подібної лікарні такого рівня – за багатофункціональністю, можливостями, наявністю ліжкомісць і обладнання найвищого класу. Це велике досягнення і заслуга міського голови, в результаті саме його зусиль вдалося реалізувати те, що ніхто раніше не зміг», – зазначив Віктор Миколайович Лихман, хірург вищої кваліфікаційної категорії, доктор медичних наук, завідувач відділення, професор кафедри онкології та дитячої онкології Харківської медичної академії післядипломної освіти.

Лапароскопічна стійка – це цілий комплект хірургічного обладнання, необхідного для проведення операцій. Прилад оснащений ендоскопом та великим екраном, на який передається збільшене в сотні разів зображення внутрішніх органів. Видно всі структури, артерії, вени, лімфатичні судини – жодної найменшої деталі не пропустити.

Обладнання оснащене різними багатофункціональними приладами й режимами, що дозволяють зменшити до нуля можливі крововтрати під час операції. Завдяки використанню сучасної лапароскопічної стійки менше травмуються тканини, скорочується період реабілітації, крововтрата і ризик розвитку ускладнень зводиться до нуля. Хворі значно легше переносять операції і швидше одужують, вже на третій день пацієнт може повернутися додому.

Охтирка має сучасний діагностичний комплекс – рентгенапаратуру, УЗД, ентроскопічну діагностику. Все це дає можливість застосування хірургії європейського рівня, аналогічна техніка працює у провідних клініках України, як і у Інституті хірургії.

Ще три роки тому Охтирка придбала артроскопічне обладнання для лікування суглобів, більш ніж за мільйон гривень. Це ортопедичний апарат для проведення малоінвазивних оперативних втручань із застосуванням мініінструментарію і мінівідеокамери із незначним розрізом на шкірі.

Якби не карантин, працювати почали б уже з березня.Але зараз зрозуміло, що пандемія може затягнутися надовго, медики призвичаюються діяти в нових умовах, тож починаємо активну роботу. Бо пацієнти ж не можуть чекати вічно.

«Зауважу, що це не комерційний проект, люди отримуватимуть безоплатну допомогу високопрофесійних хірургів нашого інституту, які працюватимуть без гонорару. Будуть проводитися реальні операції, які на сьогодні в Охтирці не виконують, а місцеві лікарі навчаться нарешті використовувати аппаратуру», – відзначив Віктор Лихман.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: