Сумські вчені винайшли їстівну плівку для зберігання продуктів

24.10.2020

Журі конкурсу «Золотий каштан» оголосило переможців XXI Всеукраїнського конкурсу наукових студентських робіт із проблем пакувальної індустрії.

У номінації «Технологія відходів та екологія» другою стала студентка СНАУ Тетяна Ярмош за конкурсну роботу «Чиста Україна» (керівник — Дмитро Бідюк).

«Що зробили? З Оксаною Мельник і Тетяною Ярмош підготували наукову роботу — у лабораторії СНАУ досліджували, як буде зберігатися свіжоспечений хліб у новій біорозкладаній і звичайній поліетиленовій упаковці. Упаковка зроблена з плівки за новою технологією FoodBIOPack. Новизна її полягає в тому, що ми використовували вітчизняну сировину — неїстівний продукт переробки кукурудзи і розробили технологію для отримання плівки з неї на стандартному промисловому обладнанні. Ця плівка водостійка, міцна, прозора та ще й їстівна. Як зберігався хліб? Ми спекли хліб і після охолодження упакували його в поліетиленову упаковку (використовувану в даний час для хлібобулочних виробів) і нову здатну біологічно руйнуватися. Зберігали при кімнатній температурі (+23°С) і в холодильнику (+5°С) 4 доби. Результат: різницю між ПЕ і біоупаковкою ми не побачили, вологість в ПЕ упаковці впала щодо початкової на 9-15%, в біо — на 11-17% на 4-у добу (у холодильнику менше, при кімнатній температурі більше).

Чому це важливо?

1. У перспективі виробникам харчової продукції можна буде переходити на нашу упаковку.

2. Ми вперше використали нашу плівку для упаковки харчової продукції (а не тільки для отримання пакетів) і науково довели можливість і перспективність заміни синтетичної упаковки.

3. Це стало поштовхом для досліджень зберігання харчових продуктів.

4. Ця плівка розкладається в умовах домашнього компостування за 40 діб (це ми досліджували, але результати потім).

Звичайно, плівка недосконала, і попереду ще багато роботи, щоб доопрацювати її та зробити не гірше синтетичної», — написав Дмитро у Фейсбуці.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: