У Глухові пояснили різницю у «ковідній» статистиці

29.10.2020

У Глухові виникли питання: чому коронавірусна статистика міста відрізняється від тої, що подає Сумська облдержадміністрація. Ситуацію, чому цифри не збігаються, пояснила завідуюча Глухівським відділенням Сумського лабораторного центру Марина Матвієнко.

«Ми отримуємо результати ПЛР-досліджень, в тому числі — і позитивні, і починаємо їх обробляти. Працюємо з хворими, з контактними особами, з підозрами. А в Сумському центрі йде занесення в електронну систему всіх позитивних, тобто підтверджених хворих. Але оскільки пацієнтів багато, то система не встигає і працює з відставанням: скільки занесла, стільки і дає у статистиці. Решта чекає своєї черги. А ми просто інформуємо органи влади про всі випадки. На сьогодні в Глухові та районі 170 чоловік з підтвердженим коронавірусом. З них п’ять додалося за останню добу. Реальна картина набагато серйозніше, адже на одного виявленого доводиться ще певна кількість невиявлених і безсимптомних. А скільки конкретно — невідомо!» — прокоментувала вона hlukhiv.info.

За словами Марини Матвієнко, боротися зі скептиками, які сміються над тими, хто користується засобами захисту і боїться заразитися, можна лише одним способом: діючи за принципом «Вода камінь точить». Тобто своїм прикладом показувати, що є люди, які вірять в те, що COVID-19 існує, і він несе реальну загрозу людському здоров’ю та життю. Коронавірус безпечності не прощає.

Зараз саме той період, коли потрібно захищати себе від багатолюдних місць і компаній. Особливо це стосується різних заходів, наприклад, днів народжень та свят, на які збираються з різних кіл спілкування.

Не потрібно соромитися відмовлятися на запрошення. Щоб не ставити людину в незручне становище своєю відмовою, краще перевести все на себе, сказавши фразу: «Я побоююся, що, можливо є носієм небезпечної інфекції, і не хочу піддавати ризику всіх ваших гостей і вас». Того, хто дійсно піклується про здоров’я свого оточення, це не образить. А в іншому випадку — робіть висновки самі … Закликати до запобіжних заходів через жахливы кадри з ковідарія — не варіант.

Марина Матвієнко наводить приклад: мовляв, по телебаченню щодня показують сюжети з реанімації, і все одно далеко не кожен одягає на себе маску. Більш того, багато хто з тих, хто відчуває у себе симптоми ГРВІ, подібні до коронавірусу, йде до лікаря? Є випадки, коли глухівчани з підвищеною до 37,3 градусів спокійно собі ходили на роботу по два тижні. На питання колег і оточуючих, чому не звертаються до лікаря, чули у відповідь: «А чому півкраїни туди не йде ?!». Тому в даній ситуації залишається лише сподіватися на власну позицію, а не на совість оточуючих.

Нагадаємо, на початку жовтня Глухівська міська лікарня стала приймати заражених COVID-19. До цього пацієнтів відправляли на лікування в Кролевець і Шостку.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: