Чи можна у Сумах обстежитися безкоштовно на комп’ютерному томографі

30.10.2020

У Сумах є п’ять комп’ютерних томографів.  Чи можуть люди з коронавірусом або підозрою пройти дослідження безкоштовно?

На сайті НСЗУ вказані три приватні медичні заклади, які мають пакет на амбулаторну допомогу. Український північно-східний інститут прикладної та клінічної медицини, «Медікус» і «Флоріс». У двох перших — комп’ютерних томографів немає.

“Захворів — і вирішили перевіритися. Не довго чекав. Все пройшло успішно”, — говорить сумчанин Валерій Андрієв.

Вартість послуги – тисяча гривень. Директорка медичного центру «Флоріс» Тетяна Гапченко говорить, що вони не мають пакету з НСЗУ на цю послугу. Тому вона — платна.

“У квітні ми уклали договори з НСЗУ. Це — три пакети. Діагностичні це — мамографія, колоноскопія та гастроскопія. А також у нас приймають сімейні лікарі, тобто первинна ланка. Інші пакети у нас не підписані. Окремого пакету у НСЗУ діагностичного, в який би входив рентген, КТ, МРТ, УЗД, лабораторії немає”, — каже Гапченко.

За направленням лікаря і самостійно можна пройти дослідження в обласному діагностичному центрі.

“Центр не має пакету з Національною службою здоров’я України на безкоштовне обслуговування пацієнтів на коронавірус. Нам вони не підписали цей пакет, тому дослідження в нашому центрі — на платній основі. Вартість досліджень складає 480 гривень 60 копійок”, — говорить директор центру Ярослав Жданов.

Безоплатно комп’ютерну томографію пройти можна в обласній лікарні, але винятково працівникам цього закладу та пацієнтам стаціонару.

“На день приходить десь 30-40 пацієнтів. Направлення всі — від наших пульмонологів або ж торакальних хірургів. У нас попередній запис. Саме дослідження займає десь хвилин 10. А результат віддаємо за годину-дві”, — каже рентген-лаборантка комп’ютерної томографії обласної лікарні.

Наталія Малоштан – лікарка із 15-річним досвідом. Говорить: дізнатись про пневмонію можна й за результатами рентгену.

«Пацієнтів, якщо є необхідність в обстеженні рентгенологічно органів грудної клітки, направляємо на рентген. Виписується електронне направлення — і пацієнт з амбулаторною картою, і з цим електронним направленням, скеровується до закладу вторинного рівня. Там він може пройти обстеження рентгенологічне», — розповідає вона.

На рентгені також видно зміни, які потребують лікування в органах грудної клітини, додає вона.

«Є і деякі пацієнти, які потребують і КТ-направлення, якщо є температура висока від 7 до 10 днів, чи погано збивається жарознижувальними препаратами, то таким пацієнтам лікар теж може виписати направлення і на КТ», — додає вона.

Загалом у Сумах є 5 комп’ютерних томографів. І за певних умов обстежують людей з пневмонією, із коронавірусом або підозрою безкоштовно.

“З направленням пацієнт може отримати послугу безоплатно у тих медичних закладах, які мають підписаний договір із НСЗУ на амбулаторну допомогу. Але важливо тут зазначити, що цей заклад може надати послугу, наприклад: КТ чи рентгену, лише в тому випадку, якщо в нього є необхідне обладнання і фахівці”, — говорить представниця пресслужби НСЗУ Христина Петрик.

Суспільне

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: