У Сумській міській лікарні №5 — два нових рентген-апарати

05.11.2020

Сьогодні в стаціонарі медичного закладу Сумської міськлікарні №5, де вже розгорнуто 175 ліжок для госпіталізації пацієнтів із коронавірусом, напередодні Міжнародного дня рентгенолога (відзначається 8 листопада) введено в дію відразу два рентген-апарати нового покоління — пересувний і стаціонарний, які закуплені за кошти міського бюджету.

Це сучасне цифрове обладнання (2019 року випуску) дозволить медикам не тільки виявляти ураження легень при COVID-19, але і в подальшому контролювати перебіг хвороби. За словами завідуючої відділенням променевої діагностики Наталії Дорофеєвої, стаціонарний апарат OPERA на три робочих місця (вартість 6 млн грн) виконує як скопічні, так і флюорографічні обстеження. За добу — 100 знімків. А за допомогою пересувного рентгенологічного апарату МАК (вартість — 3 млн грн) проводиться діагностика хворих в умовах реанімації та палат, коли вони не можуть бути транспортовані в рентген-кабінет.

«Ці апарати, якщо порівнювати з КТ, для встановлення діагнозу вірусної пневмонії на її початкових стадіях, а також виявлення ускладнень при бактеріальній пневмонії, не відрізняються якістю обстеження, — зазначає завідуюча відділенням. — До того ж вони застосовуються при відстеженні динаміки перебігу хвороби. На відміну від КТ доза опромінення на рентген-апараті незначна, що дозволяє частіше проводити обстеження. Тоді як комп’ютерну томографію можна робити раз протягом року».

Найближчим часом в лікарні буде запущений і новенький флюорограф (вартість — 2,1 млн грн) — після того, як для нього відремонтують приміщення. Це в свою чергу посилить діагностичні можливості медустанови в умовах пандемії COVID-19.

shans.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
30.03.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 32 виубхи
30.03.2024 Хореографічний колектив із Глухова виборов друге місце на міжнародному конкурсі мистецтв
30.03.2024 На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено дитячий садок, 9 приватних домоволодінь та непрацюючу ферму
30.03.2024 У Сумах обговорили просування місцевих брендів
30.03.2024 Роменська громада провела в останню путь захисника Владислава Куліміна
30.03.2024 Навіщо начальник Сум Дрозденко обізвав народних депутатів “маніпуляторами”?

Коментарі: