Житель Сумщини потрапив під кримінал через наклеп на посадових осіб

06.11.2020

Однією з проблем сьогодення є направлення громадянами замовних повідомлень про злочини до правоохоронних органів, які перешкоджають нормальній роботі та підривають авторитет органів державної влади, а також містять наклепницьку інформацію.

Так, до Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області неодноразово надходили звернення мешканця Лебединського району гр. К. з приводу начебто виявлених ним порушень в діяльності Головного управління, зокрема щодо перешкоджання господарській діяльності невстановлених підприємств та одержання хабарів посадовими особами Головного управління. Крім того, аналогічні заяви громадянином були надіслані і до органів нацполіції.

Зазначені факти були неодноразово перевірені правоохоронними органами. За результатами цих перевірок жодних порушень чи фактів корупції в діяльності посадових осіб Головного управління виявлено не було.

Такі дії мешканця Лебединського району гр. К. свідчили про намір дискредитувати посадових осіб Головного управління, а разом із тим підривали авторитет Держпродспоживслужби, як органу державної влади.

Враховуючи зазначене Головним управлінням було направлено заяву про вчинення злочину, передбаченого ст. 383 КК України до правоохоронних органів. Разом з тим, службові особи Лебединського відділення поліції порушили вимоги закону та всупереч ст. 214 КПК України, не внесли до ЄРДР відомостей про злочин та ухилились від проведення досудового розслідування.

Відділом правового забезпечення було подано скаргу до Лебединського районного суду на бездіяльність відповідальних осіб Лебединського відділення поліції щодо невнесення даних про злочин до ЄРДР з метою неухильного дотримання законодавства України поліцією та вжиття заходів щодо притягнення до відповідальності за повідомлення про Головне управління завідомо неправдивої інформації.

За результатами розгляду скарги була винесена ухвала Лебединського районного суду від 19.10.2020 р., якою зобов’язано відповідальну особу Лебединського відділу поліції прийняти та невідкладно зареєструвати заяву Головного управління про злочин внести відповідні відомості згідно ст. 383 КК до ЄРДР та розпочати досудове розслідування.

За фактом бездіяльності посадових осіб слідчого відділення Лебединського відділення поліції, яка встановлена судовим рішенням, було ініційовано їх притягнення до дисциплінарної відповідальності.

Головне управління вважає за необхідне звернути увагу громадян, що відповідно до статті 26 Закону України «Про звернення громадян» передбачено, що автор звернення може бути притягнутий до відповідальності за подання протиправних звернень, зокрема таких, які містять образи та наклеп. Згідно статті 383 Кримінального кодексу України завідомо неправдиве повідомлення про скоєння злочину передбачає відповідальність у вигляді позбавлення чи обмеження волі на строк до 5 років.

При цьому, відповідно до правової позиції Верховного Суду в постанові від 10.12.2019 по справі №127/11837/15-к Верховний Суд зазначив, що особа підлягає притягненню до кримінальної відповідальності за ст. 383 КК України у разі направлення повідомлення про вчинення злочину до суду чи правоохоронного органу, і цей злочин вважається закінченим з моменту надходження такого повідомлення до цих адресатів, незалежно від того, чи була порушена кримінальна справа за його зверненням чи ні.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: