Бачить людей наскрізь: Рентгенолог із Сум розповіла про особливості професії

07.11.2020

Вона бачить людей наскрізь, бо сканує внутрішні проблеми організму. В період пандемії щодня досліджує стан легенів хворих на коронавірус. Наталія Дорофеєва – лікарка, що присвятила фаху рентгенолога 20 років. Напередодні професійного свята розповіла про ризики і переваги своєї роботи, передає suspilne.media.

Легені на моніторі рентген-апарату Наталія Дорофеєва зараз бачить частіше за інші органи – така вимога часу. Лікарня №5 в Сумах, де вона працює, – в переліку закладів, де лікують хворих на коронавірус і вірусні пневмонії.

«Коли був весняний карантин, у нас були одиничні зміни вірусного ґенезу. Сказати, грипозна це чи коронавірусна пневмонія, ми не можемо, вони однакові – вірусні ознаки пневмонії «, — розповідає лікарка.

Втім, лишилися й інші обстеження. Патології кісток і суглобів, гінекологічні хвороби, кишкова непрохідність. З цими та іншими станами має справу заввідділом променевої діагностики. Має сертифікат для УЗД, рентгенологічних і КТ-досліджень.

В лікарні працює 20 років, одразу після закінчення Сумського державного університету. Очолює відділення три останні роки.

«Прийшовши в цю професію, можу сказати тільки одне: вона мені дуже подобається. Тому що все починається з діагностики. Успіх в лікуванні пацієнта залежить від того, коли йому правильно поставлять діагноз», — вважає Наталя.

Допомагає в роботі рентгенологу рентген-лаборант. Від їх співпраці залежить успіх обстеження пацієнта.

«Лікар повинен завжди контактувати з лаборантом, тому що лаборант іноді може допустити помилку, наприклад, в укладці. Лікар повинен це також перевіряти за лаборантом і підказувати, як правильніше зробити. Насамперед, вона для мене є наставником, передає мені цінний досвід», — говорить лікар-інтерн Геннадій Євстаф’єв.

Є в роботі радіолога і складнощі, розповідає Наталія Іванівна. Це ризик опромінення (щоправда, тепер менший, ніж раніше), нестача кадрів. А ще – коли знімок показує серйозні патології. Хоча лікарка бачить в цьому і плюс: вчасно встановлений діагноз дає більше шансів на одужання.

«Якщо родичі присутні з ним і є прохання не казати пацієнту, ми ще підходимо до цього. Коли нема такого прохання – повідомляємо діагноз і рекомендуємо звернутися до сімейного лікаря чи профільного закладу для уточнення діагнозу . Звичайно, складно, але це робота», — говорить лікарка.

Нагадаємо, з 5 дистопада у відділенні ввели в дію два нових рентген-апарати: пересувний і стаціонарний. За добу вони можуть виконати 100 обстежень. У мріях завідувачки – щоб у її відділенні з’явився також новий ультразвуковий апарат і комп’ютерний томограф.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: