Роман Грищенко відвідав пацієнта, якому зробили трансплантацію нирки вперше на Сумщині

09.11.2020

Сумські медики в Сумській обласній клінічні лікарні подарували людині з діагнозом полікістоз, яка була приречена все життя перебувати на гемодіалізі, повноцінне життя.

Така операція за кордоном вартувала б нашій державі близько 2,5 млн гривень. На території нашої країни Міністерство охорони здоров’я оплачує медзакладу таку операцію. Це коштує 300 тисяч гривень.

«Вдячний всім лікарям, всім людям, які виплекали цю можливість здійснити таку операцію. Обіцяли – виконали. Уже в наступному році на території Сумщини можна буде робити планово такі операції», — наголосив голова облдержадміністрації Роман ГРИЩЕНКО.

Окремо очільник області висловив подяку Міністерству охорони здоров’я України за всебічну підтримку Сумської області.

Пацієнту Роман Грищенко побажав якнайшвидшого одужання, а його мамі, яка власне й стала донором, здоров’я на довгі роки.

Сергій КОБИЛЕЦЬКИЙ, головний обласний хірург зазначив: «Дуже багато людей, на жаль, вимушені їхати за кордон для отримання такої спеціалізованої допомоги. Що стосується нашого пацієнта, то це 39-річний чоловік, житель Великописарівського району. Донором стала його матір. Операція тривала близько 5 годин. Задіяно було до 15 осіб хірургічної бригади (5 хірургів, 5 операційних сестер та інший медичний персонал). Наразі хворий знаходиться у стані, що відповідає терміну після проведеної операції та складності самого оперативного втручання».

«Не в усіх областях України на сьогодні проведені такі операції, що супроводжуються тривалим організаційним підготовчим періодом», — розповів начальник обласного управління охорони здоров’я Сергій БУТЕНКО та додав, що основною проблематикою було отримання ліцензії медичним закладом на проведення такої операції.

Куратор медичної галузі області наголосив: «Ця мрія здійснилася, і ми розпочинаємо операції з трансплантології в області. Без політичної волі голови облдержадміністрації Романа Грищенка це би не вдалося зробити. Ним була поставлена задача – покращити надання медичних послуг нашим пацієнтам. І ця робота йде не лише за напрямком трансплантодогії, а й за іншими напрямками. Невдовзі ми розширимо спектр діянь і в операціях на серці».

Довідково. Наразі в області понад 300 осіб, котрі потребують трансплантації нирки. Такі втручання проводились лише у великих трансплантаційних центрах. Значна кількість пацієнтів вимушена була їхати за кордон. Відтепер у них буде можливість отримувати кваліфіковану допомогу в Сумській області. Перший крок у цьому напрямку зроблений.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: