За 10 місяців на Сумщині зафіксували більше 7 тисяч повідомлень про домашнє насильство

10.11.2020

Правоохоронці попереджають про адміністративну та кримінальну відповідальність за вчинення домашнього насильства.

Українське законодавство домашнє насильство трактує як дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного насильства, вчинені в сім’ї або в межах місця проживання, які призводять до фізичних або психологічних страждань, розладу здоров’я, втрати працездатності, емоційно залежності або погіршення якості життя потерпілої особи.

За 2020 рік у Сумській області зареєстровано 7054 повідомлення про домашнє насильство, з них складено 3430 протоколів за статтею 173-2 Кодексу України про адміністративне правопорушення «Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування». А також 686 особам винесений терміновий заборонний припис.

Відповідальність за вчинення домашнього насильства передбачає покарання у вигляді громадських робіт на строк від 150 до 240 годин або арешт на строк до 6 місяців. Але крім цього, злочинцеві, який вчинив дії будь-якої форми домашнього насильства, тепер загрожує обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі до 2 років. На додаток, тепер суд може накласти на особу ряд обмежувальних заходів. Наприклад, заборонити суспільно проживати з потерпілим, обмежити спілкування з дитиною, заборонити наближатись до потерпілої особи на певну відстань.

Фізичному та сексуальному насильству в Україні щорічно піддається приблизно 1 мільйон жінок, при цьому звертається до поліції максимум 10%. Жертвами домашнього насильства нерідко стають діти. Більш того, кожен десятий українець вважає, що фізичне покарання дитини — не є насильством в окремих випадках. Також жертвами стають ті особи, які повністю або частково недієздатні, люди з вадами психічного розвитку або попросту ті, хто слабкіший за своїх кривдників як фізично, так і психологічно.

Що робити, якщо ви зіткнулись з домашнім насильством?

У разі виникнення насильства над вами або іншою особою ви можете звернутись на спецлінію «102» або до Національної гарячої лінії із запобігання насильства — 0800 500 335 або 386.

Міністерство внутрішніх справ запустило в месенджері Telegram чат-бот для протидії домашньому насильству (Приєднатися до ньо

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: