Заклади культури Сумщини перебудували свою роботу на онлайн режим

13.11.2020

Як повідомила під час брифінгу директор Департаменту культури, інформаційної політики та туризму Любов КАРПЕНКО, заклади культури Сумщини в умовах карантину не припиняють своєї роботи. Вони знаходять нові форми і методи спілкування із шанувальниками їхньої творчості, урізноманітнюють сталі види діяльності та втілюють все це у життя.

Допоки немає можливості зустрічати глядачів, читачів, краєзнавців та інших відвідувачів особисто, артисти, музиканти, бібліотекарі, працівники музеїв вітають нас з телеекранів і в соцмережах.

«На сьогодні Департаментом проведено ґрунтовний аналіз, і ми отримали позитивний шокуючих висновок: аудиторія наших закладів культури збільшилася в рази, – говорила Любов Карпенко. – Як так склалося? За рахунок нових підходів, онлайн форматів культура пішла в маси. У суспільства збільшилася потреба в духовному наповненні та емоційній розрядці. Якщо вистави раніше, як правило, відвідували окремі цільові аудиторії, театрали, то зараз інтерес до нашого культурного репертуару виріс абсолютно у різних соціальних груп. Як приклад, охват сторінки Сумського обласного науково-методичного центру культури і мистецтв за час карантину (з березня цього року) склав понад 100 тисяч осіб. Збільшується і кількість учасників творчих конкурсів. Зокрема, до Дня захисника України був організований онлайн відеопроєкт «Козацькому роду немає переводу» – учасниками стали 78 творчих колективів Сумщини».

Сумський обласний театр для дітей та юнацтва з моменту запровадження «жовтої» та «помаранчевої» зон вже здійснив 30 показів вистав, на яких онлайн побувало 1,5 тисячі відвідувачів. А після введення жорстких карантинних обмежень «червоної» зони з 12 жовтня театром щочетверга здійснюється онлайн  показ  вистав на ютуб  каналі цього театру.

«Театр для дітей та юнацтва долучився й до просвітницької роботи щодо запобігання розповсюдженню коронавірусу, –  повідомила Любов Карпенко. – Працівники театру підготували актуальну інтермедію «Головне – здоровим бути», що наразі готується до виходу також онлайн».

Ця інформаційно-пізнавальна казка в ігровій, доступній навіть для найменших дітей, формі розповідає про правила поведінки в зонах з різним рівнем епіднебезпеки. Це, свого роду, інструктаж для маленьких жителів області, що проводять 2 зайченяти та лікар.

«Ми знаємо, що карантин – це не на завжди, тому у театрі щоденно проводяться  репетиції поточного репертуару та нових прем’єрних вистав Еміля Золя «Спадкоємці Рабурдена» у постановці народної артистки України Олександри СОКОЛ та нової новорічної казки для дітей Олександра Чупіна «Примхлива принцеса» у постановці заслуженого артиста України Валерія МИКИТЕНКА», – розповіла Любов Карпенко.

Сумський національний академічний театр драми та музичної комедії імені М.Щепкіна від 25 березня 2020 року і до тепер показав 105 вистав та концертів. Уже підготовлено 7 прем’єр. Наразі у театрі вже завершується робота над прем’єрною виставою-мюзиклом «За двома зайцями» за твором Михайла Старицького у постановці добре відомого не тільки сумським театралам режисера Романа КОЗАКА.

З 11 листопада щепкінці відновили показ вистав у режимі онлайн на офіційній сторінці театру у соціальній мережі Фейсбук. З розкладом показу вистав можна також ознайомитися на сторінці театру.

Сумська обласна філармонія традиційно 1-го жовтня у Міжнародний день музики  розпочали 82-ий концертний сезон. Відеоверсія відкриття сезону вже була показана на телеканалі ATV. А у цей уик-енд, починаючи з 19.30 п’ятниці, 13 листопада, а також у суботу і неділю (14-15 листопада) о 19.30 відеоверсію відкриття концертного сезону можна буде переглянути на каналі СТС.

Любов Карпенко подякувала засобам масової інформації, які приєдналися до реалізації ініціативи Департаменту культури, інформаційної політики та туризму облдержадміністрації щодо переходу закладів культури на роботу на інші формати і допомагають дарувати жителям Сумщини можливість долучатися до прекрасного під час карантину.

«Сьогодні працювати в умовах карантину важко всім, але працівники культури знаходять нові форми і методи спілкування із шанувальниками їхньої творчості, урізноманітнюють стали види діяльності та втілюють все це у життя, – зазначила директор Департаменту, закликала всіх дотримуватися карантинних обмежень і запросила дивитися мистецькі програми наших діячів культури в ефірі місцевого телебачення і соцмережах.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: