Стан критичний: У Сумах прокоментували забруднення двох річок

19.11.2020

Забруднення двох річок у Сумах виявила Державна екологічна інспекція в Сумській області — загалом 30 перевищень різних показників. Екологи вважають, що річки потерпають через каналізаційні стоки. Шість проб води відібрали фахівці держекоінспекції від Степанівки до місця впадіння Сумки в річку Псел.

«Можна стверджувати, що річки забруднені каналізаційними стоками. Найімовірніше, що все це — справа рук населення, яке живе вздовж берегів. Крім того, цим же населенням скидаються тверді побутові відходи, непоодинокі випадки розорювання прибережних смуг, що негативно впливає на стан річок.», — розповіла головна спеціалістка зі зв’язків з громадськістю Держекоінспекції в Сумській області Наталія Новак.

За результатами проб води, відібраних у річці Сумка, інспекція виявила нітратів, сульфатів та амонію більше, ніж у два рази, від норми. Це може свідчити про потрапляння до річки каналізаційних стоків та продуктів тваринницького походження, вважають фахівці.

Розорювання прибережних смуг людьми призводить до зміління річок. Цього робити не можна на відстані 25 метрів від води, говорить еколог Сергій Шевченко. Крім цього, мешканці роблять скиди з вигрібних ям до річки. На його думку, стан річок – критичний. Щоб його виправити, необхідно виконати ряд умов.

«Прибрати, городи, які входять на вріз річки, бо з них стікається все сюди, змивається все. А саме головне – треба щось робити з Косівщинським водосховищем. Воно зараз «безхосне», треба якісь міри приймать. Познімати дамби, відновити течію, привести в порядок береги, заборонити скидати сюди. Навести прядок з вигрібними ямами, тобто, адміністративно змусити жителів, які мають ці ями на березі, які ночами скидають стоки, змусити спорожняти ями спеціальними цистернами водоканалу», — вважає Сергій Шевченко.

Виявляти факти скиду нечистот не можуть, бо дізнаються про це запізно, пояснює начальник управління інспекції з благоустрою Руслан Голопьоров.

«Треба зафіксувати момент цього проведення. На превеликий жаль, мешканці телефонують, коли вже відбулися такі факти, і потім виявити, куди вже ця труба іде, необхідно проводити обстеження, розриття і тому подібне. В цьому році управлінням з благоустрою був складений один протокол за самовільне влаштування городів і притягнуто до адмінвідповідальності. Інших випадків зареєстровано і виявлено не було», — розповів Голопьоров.

Штраф за розорювання прибережних смуг та виведення каналізаційних стоків до водойм складає від 340 до 1360 грн.

Надати коментарі щодо того, що зроблено владою для вирішення питання із Косівщинським водосховищем та річками, у міському відділі екології відмовились. Як пояснили у відділі – директорка департаменту фінансів, економіки та фінансів, до якого і входить відділ екології, Світлана Липова, сказала, що жодної інформації не надаватимуть.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: