«Уражені легені». На Сумщині поховали жінку, яка померла під лікарнею

20.11.2020

У Путивлі 20 листопада поховали жінку, яка два дні тому померла на сходинах місцевої лікарні. За словами сімейної лікарки, яка оглядала хвору, для її пацієнтки не могли знайти місце в стаціонарі.

Жінка, яка померла, лікувалась у Алли Чижик. Перший раз пацієнтка звернулась 10 листопада. Потім бачили її за три дні, а 18 листопада — востаннє, передає «Суспільне».

“О 8:45 вона переступила поріг кабінету. Стан її був вкрай важким. Коли ми виміряли сатурацію, у нас є пульсоксиметр, вона була відразу 31%, Потім, коли вона трішки посиділа, сатурація піднялася до 50%”, — говорить сімейна лікарка Алла Чижик.

Лікарка розповідає, якою має бути норма та якими були її дії: “Для її віку – не менше 95%. Такі люди, як правило, потребують штучної вентиляції легенів. Я відразу викликала бригаду екстреної медичної допомоги. Спілкувалася з диспетчером, потім мене переключили на старшого лікаря. Мені сказали, що я повинна знайти місце для цієї хворої, тоді приїде бригада”.

Поки Алла Чижик шукала місце в стаціонарі, хвора, за її словами, попросила направити її на додатковий рентген: його роблять у райлікарні. Там пацієнтів із коронавірусом не лікують, говорить директорка Путивльської ЦРЛ Світлана Семененко.

“Алла Михайлівна мені телефонувала з приводу того, що до неї звернулася пацієнтка, яка хворіє протягом тижня і її стан погіршився. Лікар хоче спробувати її госпіталізувати до закладу, який може лікувати хворих з COVID-19 та підозрою. Вона почала підозрювати в неї коронавірус. Але вона мені говорила телефоном: є проблеми з тим, що заклади відмовляють, посилаючись на те, що відсутні місця”, — розповідає вона.

63-річна жінка, якій не змогли знайти місце у стаціонарі, померла на сходах поліклінічного відділення Путивльської центральної районної лікарні 18 листопада. Попередні висновки патологоанатома такі: “уражені легені”.

“Виклику до нас не було цього. Надходив він чи не надходив у диспетчерську службу. я такою інформацією не володію”, — сказала Старша фельдшерка Путивльської станції екстреної медичної допомоги Любов Горб

Хто винен у смерті жінки, з’ясовує поліція.

“За фактом відкрили кримінальне провадження: за статтею 115 Кримінального кодексу України, з додатковою відміткою щодо кваліфікації “природня смерть” та ч. 1 статті 140 “неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником”. Наразі тривають слідчі дії та встановлюються усі обставини цієї події”, — говорить старша інспекторка відділу комунікацій Нацполіції Сумщини Вікторія Мкртчан.

За статтею 155 кримінального кодексу “Умисне вбивство” передбачено покарання від 10 до 15 років позбавленням волі або довічне ув’язнення.

Позиція завідувача диспетчерської служби обласної екстреної медичної допомоги Ігоря Беседи така: “Якби хвора викликала додому, ми б в будь-якому випадку виїхали. Коми оцінюємо стан хворої, тоді телефонуємо в медичні заклади, розказуємо про його стан, пояснюємо причину госпіталізації. Тому що ми бачимо хвору. У цьому випадку хвора перебувала в лікувальному закладі у лікаря, тому було запропоновано лікарю особисто перетелефонувати і пояснити необхідність госпіталізації цієї хворої. Ми без питань зразу відвеземо”.

Також додав: “На час звернення уже було відомо: в Білопільському районі на цей момент на 40 ліжок лежало 43 людини. Глухівський район — на 26 ліжок близько 40 людей”.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: