Підвал будинку на вул. Харківській другий місяць затоплює каналізація

27.11.2020

Другий місяць поспіль у будинку на вулиці Харківській, 32 у Сумах затоплені підвали. Мешканці грішать на каналізаційний колектор, який ремонтують неподалік будинку, передає suspilne.media.

У середині жовтня підвал затопило через прорив на каналізаційному колекторі. Тоді три дні увесь будинок залишався без світла. Нині затопило знову. «Заливає кухню! Якби не було мене вдома? 10 відер з кухні витягала, не управлялася вичерпувати. А сьогодні гурчало ранком, гурчала каналізація. Уже, напевно, тижні два-три заливає наш підвал», – скаржиться мешканка будинку Катерина Потитня.

Аварія та ремонт на каналізаційному колекторі, який протікає поряд з будинком, не пов’язані з підтопленнями будинку, розповідає головний інженер «Міськводоканалу» Йосип Тисівський. На його думку, причина — у порушеннях в мережах всередині будинку.

«Вони там покладені з порушенням СНіПу і ДБН. Вони не закріплені. Друге – відсутні глушки. Якщо підіймається рівень каналізації на вулиці СКД вище на 10 см, вище їхнього випуску – топить перші два під’їзди. Тому водоканал не може там стояти сторожем і навести лад у внутрішньо будинкових мережах», – пояснює Йосип Тисівський.

Колектор на СКД

Голова ОСББ «Вулик-32» Олександр Тимошенко, який слідкує за порядком у будинку, розповідає, що цього року в будинку замінили труби опалення, гарячої та холодної води. Однак до каналізації черга ще не дійшла.

«Каналізація залишилась, але ми з нею справлялись поки, бо не було таких аварійних ситуацій. І раптом на сьогодні, у зв’язку з тим, що в них там поломка, обрив, у нас проблема виникла. Тепер ми винуваті. Місяць будинок простояв на помпах: вони справлялись нормально і дощі були, а вчора чогось вони не впорались», – каже очільник ОСББ будинку із затопленими підвалами.

Всього за 2019 та 2020 роки підвали будинку підтоплювало 12 разів.

«Каналізаційні труби з будинку, які йдуть до колодязя – це відповідальність власників будинку. Якщо затоплюється і підіймається рівень каналізаційних стоків у мережі водоканалу, то треба ставити заглушки, щоб у будинок вода не йшла. Треба було після першого разу створити комісію спеціалістів, вивчити це питання і щоб такого не відбувалося», – коментує ситуацію представник громадської організації «Спільний дім» Сергій Гапуніч.

Аби розв’язувати проблему із каналізацією, представники ОСББ планують звертатися із проханням співфінансування до міської ради.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: