Де вирощуються новорічні деревця сумських лісівників і як перевірити легальність їх походження

08.12.2020

Не перший рік триває полеміка про те, чи варто торгувати живими ялинками та соснами, адже, на думку деяких захисників природи, це знищує наші легені-ліси. Тому передноворічні клопоти лісівників, пов’язані з підготовкою хвойних святкових атрибутів, вони вважають справжньою шкодою для природи.

Щоб розвінчати цей міф, розповімо, як і де вирощуються ялинки та сосни, які сумські лісівники пропонують до продажу. у передсвятковий період.

По перше, деревця лісогосподарських підприємств Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства вирощуються на спеціальних плантаціях, які так і називаються «плантації новорічних ялин». Вони більше схожі на грядки, ніж на ліс.

Враховуючи те, що державні лісогосподарські підприємства госпрозрахункові, у основі мотивації створення таких ділянок – економічна складова.

Вік ялинок чи сосен, які надходять у продаж, в середньому від 4 до 7 років. Цей «новорічний урожай» у лісовій галузі найбільш швидкостиглий. Адже зазвичай дерево росте, узалежності від породи, по 80 і більше років.

Створення плантацій новорічних ялинок є економічно виправданим, бо час дозволяє за 60 років створити і реалізувати щонайменше 10 плантацій таких деревець.

При умові стовідсоткової реалізації всього вирощеного у такий спосіб товару дохід підприємства в 5-6 разів перевищуватиме дохід, отриманий від реалізації стиглого лісу з такої ж площі.

Цього року у сумських лісгоспах додалося 32 га нових плантацій новорічних деревець. Загалом у області 269 га таких плантацій.

Також ялинки та сосни заготовлюються під час проведення заходів догляду за лісом, тому критики використання живих деревець повинні розуміти, що від такої діяльності лісівників ні в якому разі лісу не може бути шкоди, а лише користь.

Також зверніть увагу на те, що новорічні деревця сумських лісгоспів маркуються спеціальними уніфікованими засобами:

— самоклейними етикетками;

— пластмасовими бирками-стяжками.

Ці засоби розриваються при спробі їх зняття, і тим самим унеможливлюється їх повторне використання.

Вони містять індивідуальний номер та відповідний йому штрих код, який заноситься у Систему електронного обліку деревини (ЕОД). У Системі вносяться дані щодо постачальника, його підпорядкованості і форми власності. Перевірити походження ялинки можна введеннямномеру із уніфікованого засобу на сайті OPEN.UKRFOREST.COM.

У випадку, якщо інформація на сайті відсутня, можна ставити під сумнів походження ялинки.

Для зручності покупців з метою перевірки легальності походження новорічної красуні існує програмне забезпечення для Android (yalynka.info – можна безкоштовно встановити з Google Play Market), за допомогою якого кожен покупець має можливість ознайомитися з походженням новорічної ялинки (вводити потрібно лише цифровий номер, без зазначення серії).

Сумське обласне управління лісового та мисливського господарства просить при виборі новорічних деревець звертати увагу на наявність маркування.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: