У Сумському краєзнавчому музеї представили колекцію іграшок різних епох

09.12.2020

Настільні ігри та ляльки представили в Сумському обласному краєзнавчому музеї напередодні новорічних свят. Із близько 200 дитячих іграшок, які зберігаються у фондах музею, глядачам представили найцікавіші, на думку музейників, експонати, — від старовинних до сучасних, передає suspilne.media.

Найстаріші іграшки Сумського краєзнавчого музею – давньоруські, датовані Х-ХІІ століттями. Серед них є господарсько-побутові – це дитячий ліпний посуд, шумоутворюючі – брязкальця, свистунці, і ляльки, виготовлені з кістки й кераміки. На виставці можна побачити перші настільні ігри ХІІ-ХІІІ століть.

Наукова співробітниця музею Аліна Конотоп показує астрагали — це кісточки з ноги великої рогатої худоби. Ці кісточки використовували для двох ігор. «Перша – коли астрагали просто підкидали і рахували очки кожен гравець, адже кожна сторона цієї кісточки означала певну кількість очок. Інша гра– коли їх викладали в ряд і відбивали спеціальною биткою», — розповідає Аліна Конотоп.

Астрагали

Вона також показує гру в креймахи. Це були невеличкі керамічні предмети, обов’язково з обтесаними краями, адже діти підкидали їх. Підкинувши один креймах, необхідно було зібрати інші і при цьому спіймати підкинутий креймах.

Окремий стенд присвячений сучасним настільним іграм. Наукова співробітниця музею Наталія Гетьманська розповіла, що кожна з них має свою історію, іноді кількавікову.

«Лото з бочечками, звичайне наше лото, воно з’явилося в 1878 році. Було вигадане американцем, і з того часу розпочало свою тріумфальну ходу. Це дуже цікава гра, і на основі неї були придумані й інші лото, наприклад, географічне лото, і цирк, і «Сказки Буратино», також це спортивне лото. В 1971 році почали з’являтися різні головоломки, наприклад, всім відомий кубик Рубіка, потім почались від нього різні інтерпретації», — розповідає Наталія Гетьманська.

У музеї представлена також колекція ляльок. За експонатами можна прослідкувати, як змінювалися та вдосконалювалися іграшки з часом.

«Найстаріша наша лялька, кінця 1930-х років, це такий хлопчик з целюлозною головою, з м’яконабивним тулубом. Важко зараз сказати, чи вона так продавалася, чи зробили вже власноруч. Один час в магазинах продавалися одні голови лялькові, тобто це був такий бюджетний варіант, коли можна було купити одну голову дешево і до неї мама, бабуся дошивали тулуб і одяг. Тільки на початку 50-х років лялька почала закривати і відкривати очі, коли на нашому ринку з’явилися іграшки зі Східної Німеччини», — розповідає Наталія Гетьманська.

У кінці 60-х — в 70-ті роки з’явилися ляльки з віями та волоссям, яке можна розчесати. З появою мультфільмів, почали випускати мультиплікаційних героїв. Наталія Гетьманська розповідає, що завжди популярні ведмедики, які в минулому столітті були важкі та незграбні: «Найстаріший у нас – 1940-х років ведмедик, він плюшевий, набитий тирсою, або ватою набивали, якимись ганчірками».

Виставка «Світ дитячої іграшки: розвиваючі іграшки та ігри» в краєзнавчому музеї Сум працюватиме до 19 січня.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: