В обласному краєзнавчому музеї можна побачити ікону Знамення Божої Матері після реставрації

10.12.2020

10 грудня православна церква відмічає свято чудотворної Ікони Знамення Божої Матері. За традицією в цей день люди проводять час в сімейному колі або в храмах і просять у Богородиці вибачення, допомоги, захисту й благословення для близьких.

Етимологія слова «знамення» безпосередньо пов’язана з індоєвропейським дієсловом «знати», «народжуватися». Це найдавніший іконографічний тип Богородиці, що відноситься до IV ст., а від 1170 року є одним із найшановніших стародавніх образів, що символізує милість Богоматері до роду людського.

Відомі численні списки з чудотворної ікони Знамення. Так на Слобожанщині особливої шани надавали чудотворному образу Курської Корінної ікони Божої Матері «Знамення», явленої у 1295 році.

У Сумському обласному краєзнавчому музеї зберігається домашня ікона Знамення Божої Матері, написана невідомим майстром у середині ХІХ ст. На іконі Богородиця представлена в образі Оранти з молитовно піднятими вгору руками. В круглому щиті, розміщеному на лоні Богоматері, зображене Божественне Немовля в образі Спаса-Еммануїла з благословляючим жестом. Класичний тип зображення Богородиці Знамення доповнений широкими полями золотистого кольору, який символізує Божественне сяйво. По обидві сторони від Богородиці з Немовлям іконописець розмістив фігури святих – покровителів родини-замовників. Наразі збереглося лише зображення вгорі зліва. Це ранньохристиянська свята, мучениця й чудотворителька І-ІІ ст. – Свята преподобномучениця Євдокія, пам’ять якої вшановують в Україні 14 березня. Розміри ікони – 300 х 200 мм.

У 2018 – 2019 роках ікона Знамення Божої Матері була відреставрована фахівцями Харківської державної академії дизайну та мистецтв. Майстри ретельно розчистили пильні забруднення, підвели реставраційний грунт, укріпили фарбовий шар, частково доповнили втрати, на живопис нанесли захисний шар лаку.

Нині ікона Знамення Божої Матері знову перебуває у фондах музею. Популяризація та дослідження іконописної спадщини переконує в тому, що ці пам’ятки православної культури є значущим явищем в історії нашого краю

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: