Відсутність місць чи пізнє звернення. Чому в Охтирці померла 55-річна жінка з COVID-19

12.12.2020

В Охтирці від ускладнень коронавірусу померла 55-річна жінка, бо вчасно не госпіталізували. Такої думки її чоловік. У лікарні говорять: звернулися запізно. Сімейний лікар стверджує, що пацієнтка хворіла у легкій формі.

Навідати дружину та подругу Михайло Чернецький та Тетяна Страшненко з 23 листопада можуть тільки на кладовищі. Померлій у вересні виповнилося 55 років, передає «Суспільне».

Чоловік згадує, як 12 листопада стан здоров’я дружини став погіршуватися.

“Вона зранку встала: їй погано, серед ночі вже — температура. Ми не недооцінили всю тяжкість. Звернулися до лікарів, а їй кожного дня ставало все гірше. Температура — 38-39,5. Повезли ми її знову до сімейного лікаря. Там її півдня не було. 17 листопада вона там рентген зробила. Я її в машині чекав. О пів на другу виходить — везу її додому”, — згадує він.

За його словами, 18 листопада у дружини температура була 39,9°: “Викликаємо швидку. Невістка викликає, а вона не їде. До сімейного лікаря посилають. Знову замкнуте коло. Місць немає, у Тростянці немає. 19-го ще наша мама могла і поговорити щось, а після 19 почала помирати. І наша лікарня вже нічого не могла зробити, бо було пізно, занадто пізно”.

Жінка працювала на залізниці за змінами. Пішла з температурою на роботу, бо не знайшла собі заміну, говорить подруга покійної.

“Якби Іра прийшла і сказала чи зателефонувала хоча б, що вона з температурою вийти не може. Ніхто б її не змусив працювати, але того дня такий був вантаж, що обов’язково мала працювати людина з Охтирки. І вона це розуміла, тому прийшла і працювала”, — говорить колега та подруга Ірини Чернецької Тетяна Страшненко.

Тепер після смерті співробітниці, за словами чергового підстанції, до власного здоров’я вони ставляться уважніше.

“Ми все самі перевіряємо, немає лікарів. То раніше хоч медсестра була. Зараз навіть люди обурюються, що ти з нежитем прийшов, не хочуть, навіть спілкуватися”, — говорить черговий підстанції Юрій Давиденко.

За шість днів після появи перших симптомів хвороби на швидкій жінку відвезли до Охтирської райлікарні.

“Госпіталізована 18 листопада за направленням швидкої медичної допомоги у тяжкому стані до приймального відділення. Вона була оглянута черговим лікарем, призначено обстеження, госпіталізована. З анамнезу відомо, що вона вже близько 7 днів хворіла і перебувала на амбулаторному лікуванні у сімейного лікаря. Там є підтверджений ПЛР-методом коронавірус”, — говорить заступник головного лікаря Охтирської райлікарні Олександр Лисенко.

За його словами, жінка мала супутню патологію: “Це некомпенсована форма діабету. Також у неї було двобічне запалення легень, спричинене коронавірусною інфекцією”.

За його словами, у лікарні розгорнуті 57 місць.

“Наразі перебувають на лікуванні 44 хворих. У різні періоди — жовтень-листопад — було від 42 до 55 хворих”, — додав він.

Лікар, із яким підписала декларацію Ірина Чернецька, — у Тростянці.

“Вона до нас зверталася не з цукровим діабетом, а з температурою, слабкістю та втомлюваністю. Було ГРВІ, а не діабет. Вона комісію проходила, в неї брали кров, із цукром все було нормально”, — розповів лікар-терапевт Юхим Досій, в якого лікувалась померла і додав, що госпіталізувати її можна було тоді, коли вона вже зробила рентген і коли був мазок ПЛР, коли мала підтвердження, що у неї коронавірус.

Колега та подруга Тетяна Страшненко не погоджується зі словами медика: “Як лікар міг сказати те, що вона хворіла у легкій формі? Якщо людина й слова сказати не могла? Вона просто задихалась. Одразу закашлювалась до такого ступеня і температура — 39,9”.

Ольга Шульга, яка працює терапевтом 12 років, розповіла, кого із COVID -19 ушпиталюють в першу чергу: “Госпіталізації підлягають хворі з тяжким і середнім ступенем важкості, а саме — наростання явищ задухи, кровохаркання, шлунково-кишкових проявів, нудоти, діареї. Порушення психіки, сатурації нижче 92, частоти дихання — понад 30 за хвилину”.

За її словами, необхідність госпіталізації вирішує лікар-терапевт, а також госпіталізації підлягають люди, які мають тяжку супутню патологію: цукровий діабет, автоімунні захворювання, хронічну ниркову недостатність, імунодепресивні стани.

В області у 17-ти медичних закладах лікують пацієнтів із COVID – 19. Для цього розгорнули 1 тисячу 419 ліжок. Найбільше таких — у Сумах.

“На сьогодні у нас зайнято 51% ліжок, тобто 731 ліжко залишається вільним. Зайнятість ліжок звичайно нерівномірна і залежить від того, скільки захворіло пацієнтів таких, що потребують саме стаціонарного лікування, на сьогодні є розроблені маршрути пацієнтів”, — говорить заступниця начальника управління охорони здоров’я Сумської ОДА Галина Хомета.

За її словами, кожен заклад, який надає стаціонарну допомогу пацієнтам із коронавірусом, тричі на день інформує Центр екстреної медичної допомоги.

“Центр екстреної медичної допомоги має більш актуальну інформацію протягом дня про наявність кількості вільних ліжок. І, відповідно цього, може спрямувати пацієнта не в найближчий заклад, як це передбачається маршрутом, а в найближчий заклад, в якому є вільне місце”, — зазначила вона.

Провадження у поліції за фактом смерті пацієнтки поки не відкривали, — сказав співробітник відділу комунікацій Нацполіції Сумщини Володимир Крупецьких.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: