Сумчан рятують маршрутки, бо тролейбуси не пройшли випробування ожеледицею

15.12.2020

Ситуація із складними погодніми умовами протягом останніх двох днів показала, що у скрутний час Суми можуть розраховувати тільки на приватний пасажирський транспорт, бо комунальний не спромігся впоратися із нестандартними викликами.

Як виявилося, тролейбуси не здатні працювати в ожеледицю: якщо вчора «рогаті» виходили на рейси хоча б до 15:00 (деякі поверталися в депо самостійно, а «Богдани» та ЮМЗ – на буксирі спецмашин військової частини), то сьогодні в КП «Електроавтотранс» заявили, що  через сильне обмерзання тролеї тролейбуси взагалі курсувати не будуть. Якби не приватні перевізники, котрі стійко продовжили роботу в надзвичайних умовах, у місті взагалі б стався транспортний колапс. Незважаючи на погоду,  сумчанам все одно необхідно їхати на роботу, навчання, до лікарень, і лише маршрутки не підводять.

Однак, не всі перевізники змогли випустити на рейси свої транспортні засоби – сталося це не через ожеледицю, а через діючий тариф, що не дає можливості обслуговувати автобуси і виплачувати зарплату водіям. Усе більш очевидним стає факт – без підвищення вартості проїзду приватний транспорт не зможе нормально функціонувати. І що тоді робитиме місто, якщо комунальний транспорт не має технічних можливостей, хоча і стимулюється десятками мільйонів дотацій, а приватний може не виїхати через збиткові тарифи?

«Ми випустили максимальну кількість машин, яку могли, — ті, що на ходу, укомплектовані водіями. Це близько 60%, і так завжди, незалежно від погодних умов. Але буквально з кожним днем виїжджають на лінію  все менше і менше. Головна причина — не вистачає коштів, щоб утримувати машини. Якщо не змінювати умови тарифікації, транспорт стане. Це не жарти. Транспорт на межі зупинки!», — прокоментував  голова Асоціації приватних перевізників Олександр Запорожець.

Сумчани наразі переконуються: стратегія розвитку пасажирського транспорту у місті є абсолютно провальною, а на тролейбуси взагалі не можна розраховувати. Попереду ще два місяці зими, і важко передбачити, які ще погодні сюрпризи на нас чекають, тому міська влада має потурбуватися, аби жителі Сум не залишилися серед чергової ожеледиці без транспорту. Врешті-решт настав час знайти рішення транспортного питання і підтримати приватних перевізників, які добросовісно роблять свою справу за будь-якої синоптичної обстановки.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: