Мешканці будинку на вул. СКД бояться його руйнування через перепланування на 1-му поверсі

17.12.2020

Сьогодні в багатьох будинках квартири на 1-му поверсі перетворюють на магазини, салони краси, стоматологічні клініки. І найчастіше не обходиться без перепланування, щоб прибрати зайві стіни, перегородки і облаштувати окремий вхід.

Природно, людям, які живуть у цих будинках, можуть не сподобатися такі зміни. Вони побоюються, що такі роботи можуть стати причиною руйнування стін і навіть загибелі людей. І потрібно сказати, що їхні побоювання не безпідставні, адже подібне в Україні вже було.

Мешканці будинку 50 на вул. СКД у Сумах не хочуть поповнити подібну статистику, тому звертаються до всіх інстанцій, але їх просто «футболять». Буквально кілька місяців тому на 1-му поверсі в будинку почалися ремонтні роботи. Мешканці припустили: хтось придбав нерухомість і вирішив пристосувати її для ведення свого бізнесу. Люди спробували дізнатися у робітників, хто купив приміщення і що тут буде, але їм не кажуть. І це насторожило сумчан.

— Ми викликали поліцію, але навіть правоохоронцям ніхто не показав документи, які дають право на перепланування, а саме про те, що приміщення переведене з житлового в нежитлове і т.ін., — розповідає мешканка будинку Олена. — Ми написали скаргу в мерію, приїжджав представник інспекції ДАБК. Але і йому ніхто документи не показав. А роботи продовжилися. Але найцікавіше почалося пізніше. Ми зверталися до всіх інстанцій і отримували відписки. Однак в одній із відповідей від 22.09.2020 року управління архітектури Сумської міськради написало, що питання переведення приміщення, тобто квартири, в якій ідуть роботи, із житлового в нежитлове не розглядалося. При цьому вже 11 листопада ДАБК у своїй відповіді вказав, що роботи ведуться законно. А як це може бути, якщо всюди, у тому числі й у БТІ, дають відповідь, що це квартира, а в ДАБК стверджують, що будівельна документація розроблялася вже на нежитлове приміщення? Щоб зрозуміти, де брешуть, а також — на якій підставі та коли приміщення в нашому будинку перевели в нежитлове, ми продовжуємо писати скарги і заяви.

Мешканці показали цілу пачку відповідей із різних відомств. Із них випливає, що прокуратура не може втрутитися, оскільки це не її компетенція, а в державній архітектурно-будівельної інспекції заявили, що уряд прийняв рішення про ліквідацію їх структури, так що у них вже немає прав. Загалом, на поточний момент усі просто відхрестилися від ситуації в будинку №50 на вул. СКД.

Але мешканці все одно не опускають руки і збираються звернутися до мера Сум, народних депутатів, у Кабмін, але вже не тільки з питання сумнівного перепланування, а й з приводу чиновників, які, на думку сумчан, які не виконують свої прямі обов’язки, покриваючи незаконні дії…

shans.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: