«Сумихімпром» сплатить 800 тис. грн штрафу за забруднення екології

18.12.2020

До суду з позовом звернувся керівник місцевої прокуратури  в інтересах держави в особі позивача – Державної екологічної інспекції у Сумській області до відповідача ПАТ «Сумихімпром» щодо стягнення шкоди, завданої навколишньому природному середовищу внаслідок забруднення ПАТ «Сумихімпром» поверхневого водного об’єкту.

Перевіркою встановлено, що ПАТ «Сумихімпром» протягом 2018 та 2019 року здійснювало скидання забруднюючих речовин зі зворотними водами в поверхневий водний об’єкт з перевищенням встановлених нормативів. У результаті скиду  розмір заподіяної навколишньому природному середовищу шкоди становить майже 800 тис. грн.  Державна екологічна інспекція у Сумській області направляла на адресу відповідача претензії щодо добровільного відшкодування нанесених державі збитків внаслідок скидання забруднюючих речовин зі зворотними водами в поверхневий водний об’єкт.

Відмова від сплати названих у претензіях коштів у добровільному порядку спричинила звернення до Господарського суду з позовом у рамках провадження у цій справі.

Забезпечення екологічної безпеки й підтримання екологічної рівноваги на території України є обов`язком держави (стаття 16 Конституції України).

Пунктом 9 частини 1 статті 44 Водного кодексу України     визначено обов`язок водокористувача здійснювати спеціальне водокористування лише за наявності дозволу.

Судом встановлено, що факт порушення відповідачем вимог природоохоронного законодавства, які є належними та допустимими доказами у справі. Акт підписаний представниками відповідача без зауважень. Доказів скасування чи оспорювання відповідачем акту перевірки матеріали справи не містять. Суд вирішив позовні вимоги задовольнити.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: