У Сумах хочуть відтворити пам’ятник, який стояв на Соборній майже 100 років тому

21.12.2020

Відтворити пам’ятник Тарасу Шевченку, який стояв на Соборній в Сумах майже 100 років тому, — таку ідею виношує понад десятиліття сумський скульптор Олег Прокопчук. Він створював копію пам’ятника упродовж 7-8 місяців.

За словами скульптора, він намагався відтворити роботу Івана Кавалерідзе до найтоншої деталі. Пам’ятник має бути з бетону, поки ж макет- із глини, пише Суспільне.

«Він був дуже масштабний, розміри його були 9 на 9 метрів, то якщо навіть відновити його 1:2, у половину розміру, – це було б дуже прекрасно. Він був створений із недовговічного матеріалу – бетону. І є така пропозиція, щоб він був у бетоні, і в бетоні його відновити», — розповів скульптор.

Оригінальний пам’ятник у стилі кубізму спорудили у Сумах у 1926 році й розбили у 1956-му. Знесення на власні очі бачив сумчанин Віктор Казбан. «Я бачив дядьків із відбійними молотками, які лазили по пам’ятнику і розбивали його в пух і прах», — говорить він.

За рік потому у сквері з’явився нинішній Шевченко – у стилі соцреалізму. Висота постаменту 4 метри і 2,5 м – сама скульптура. Її не чіпатимуть. Копію Кавалерідзе планують розмістити або на проспекті Тараса Шевченка, або в одному зі спальних районів міста. Для втілення ідеї планують збирати гроші, розповів Вадим Дубодєлов, який підтримав ідею.

«Створити фонд і збирати. Можливо і міська влада посприяє цьому, і люди особисто. Це не така велика сума, цього пам’ятника. Я думаю, що потрібно десь 3-5 мільйонів гривень», — розповів він.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: