Жителів Сумщини попереджають про появу в продажу канцерогенного кунжутного масла

22.12.2020

Головне управління Госпродпотребслужби в Сумській області повідомляє про виявлення несанкціонованого речовини — оксид етилену (0,49 мг / кг — ppm) в кунжутному маслі, що експортується з Італії.

Повідомляється, що в Державну службу України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів надійшло інформаційне повідомлення системи (RASFF) від 10 грудня 2020 № 2020.5552-fup 5 про виявлення несанкціонованого речовини оксид етилену (0,49 мг / кг — ppm) в кунжутному маслі , яке експортували з Італії (виробник: Coricelli Spa, Spoleto (Perugia), оптовий продавець (Bordoni Italia srl, Lastera a Signa) до інших країн-членів ЄС і в Україні (номер партії 8584).

Довідка

Оксид етилену (EtO) — це промисловий хімікат, який використовується для стерилізації медичного приладдя, зменшення забруднення прянощів і виробництва інших хімікатів. Це безбарвна рідина, яка денатурує білки живих істот і змінює молекулярну структуру мікроорганізмів (вбиває мікроорганізми). Це дозволяє ефективно використовувати оксид етилену при стерилізації.

Із застосуванням EtO пов’язані певні ризики. При вдиханні виникає гостре отруєння, результатом якого стає нудота, блювота, неврологічні захворювання, бронхіт і т. Д. Контакт зі шкірою або слизовою оболонкою очей викликає роздратування очей і шкіри.

Короткочасний контакт людей з EtO викликає, головним чином, депресію центральної нервової системи, а також подразнення очей і слизової оболонки. Тривалий контакт з EtO може, на додаток до зазначених вище проблем, привести до порушень діяльності мозку і нервової системи. EPA (агентство з охорони навколишнього середовища в Америці) визначило EtO в групу B1 — ймовірний канцероген.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: