У Сумах зберігається перлина церковного малярства — старовинна ікона Божої Матері «Несподівана Радість»

23.12.2020

22 грудня православна церква відзначала свято чудотворної Ікони Божої Матері «Несподівана Радість». Таку назву святиня отримала в пам’ять про зцілення та прощення людини-грішника через святу ікону молитвами Пречистої Богородиці. Історія вшанування цього образу починається від 1683 року після публікації збірки оповідей про чудесні діяння Богоматері – «Руно Орошенное». ЇЇ автор – Данило Туптало – український церковний діяч і богослов, відомий на Сумщині тим, що в 1694 – 1697 роках був ігуменом Глухівського Петропавлівського монастиря. Твір викликав широкий резонанс, що підштовхнуло іконописців до написання образу.

У 2017 році до фондів Сумського обласного краєзнавчого музею надійшла старовинна ікона Божої Матері «Несподівана Радість». Невідомий майстер середини ХІХ ст. виготовив її на дерев’яній дошці, розміром 31,3х25,7х2 см, використовуючи техніки левкасу, темпери, поволоки та позолочення.

Композиція ікони має складний сюжет. Ліворуч в невеликого розміру кімнаті розміщено чоловіка – беззаконного грішника, який на колінах молиться, протягуючи руки та благаючи про помилування, перед розташованим праворуч зверху образом Одигітрії. Богоматір тримає на лівій руці немовля Ісуса Христа, який зображений у розірваному одязі та з виразками на тілі, але з молитовно піднятими вгору руками. До грішника звернений милосердний лик Богородиці, під яким напис із історією його чудесного порятунку. Ці зображення іконописець розмістив у заглибленні на лицьовій поверхні дошки, що має назву «ковчег».

На полях зліва представлено образ християнського святого великомученика Трифона, який постраждав за віру під час правління імператора Деция Траяна. На полях справа зображення святої Анастасії – християнської великомучениці IV ст., в православ’ї відомої тим, що полегшувала страждання в’язнів, а також допомагала звільнятися від «уз вагітності».

Ікона Божої Матері «Несподівана Радість» є унікальним явищем у православному іконописі і однією з перлин церковного малярства у зібранні музею.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
04.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 46 вибухів
04.05.2024 Оголошено аукціон з приватизації ЄМК ДП «Сумський експертно-технічний центр Держпраці»
04.05.2024 На Сумщині відбулося засідання консультативної ради у справах ветеранів війни
04.05.2024 На Шосткинщині ліквідували пожежу, яку спричинив ворожий обстріл
04.05.2024 У Сумах патрульні затримали водія ВАЗ напідпитку
04.05.2024 На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено три приватні будинки, три домогосподарства та господарчу споруду

Коментарі: