За тиждень на Сумщині зафіксували 32 порушення природоохоронного законодавства

23.12.2020

У період з 17 по 23 грудня 2020 року державні інспектори Сумського рибоохоронного патруля задокументували 32 порушення законодавства у сфері охорони водних біоресурсів. Так, складено три протоколи за ч. 4 ст. 85 КУпАП (рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову), 21 – за ч. 3 ст. 85 КУпАП (порушення Правил рибальства) та шість – за ч. 1 ст. 88-1 КУпАП (незаконне придбання чи збут водних біоресурсів). Оформлено два акти виявлення та вилучення безхазяйного майна, згідно з якими вилучено три од. заборонених знарядь лову.

«У порушників вилучено 10 од. заборонених знарядь лову та 104 кг водних біоресурсів. На ринках області виявлено незаконний продаж 92 кг риби. Збитки, завдані рибним запасам, склали майже 3 тис. грн та накладено штрафів на суму 1 734 грн. Передано до судів 9 справ для притягнення до адміністративної відповідальності» – повідомив керівник рибоохоронного патруля Олександр Непочатов.

Для прикладу, 17 грудня 2020 року держінспекторами Сумського рибоохоронного патруля викрито грубе порушення Правил рибальства. Інцидент стався на водоймі в с. Сніжки Буринського району. Близько 7 години виявлено два громадянина, які здійснювали незаконний вилов водних біоресурсів забороненими знаряддями – трьома сітками. У такий спосіб порушники виловили 3 кг водних біоресурсів: плітка – 21 екз., щука та лин – по 1 екз. Збитки, нанесені рибному господарству, становлять 2 244 грн.

18 грудня в ході проведення рибоохоронного рейду по Лебединському району на водоймі біля с. Кам’яне викритий порушник, який добував водні біоресурси забороненими знаряддями лову – чотирма сітками. У такий варварський спосіб він добув 5 кг риби: щука – 2 екз. та окунь – 1 екз. Сума збитків, завданих рибному господарству склала 697 грн. На порушників складено протоколи за ч. 4 ст. 85 КУпАП, вилучені знаряддя лову доставлено на склад Сумського рибоохоронного патруля, згідно з опису-оцінки знарядь лову.

В Кролевецькому, Шосткинському, Буринському та Сумському районах зафіксовані особи, які добували водні біоресурси «щуковками», що перевищують дозволену кількість гачків (не більше п’яти) на одну особу. На осіб накладено 1 428 грн штрафів.

За даний період рибпатрульні зафіксували чотири порушення Правил рибальства на зимувальних ямах в м. Суми та в с. Селище Лебединського району. На громадян накладено штрафів на суму 306 грн. На винних осіб складено протоколи за ч. 3 ст. 85 КУпАП.

Крім того, державні інспектори виявляють реалізаторів водних біоресурсів без сертифікатів якості та документів, які б підтверджували законність їх походження. Так, під час перевірки місць незаконної торгівлі водними біоресурсами на ринках міст Суми та Шостка виявлено шість випадків незаконного продажу 92 кг водних біоресурсів. На продавців оформлено протоколи про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 88-1 КУпАП.

Складено два акти виявлення та вилучення безхазяйного майна у Ямпільському та Середино — Будському районах, згідно з якими вилучено три безхозних сітки. У водне середовище випущено 4 кг водних біоресурсів.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: