У Піщанському лісництві — «фабрика» по вирощуванню ялинок у горщиках

29.12.2020

Останніми роками значним попитом користуються ялинки в горщиках. У Сумському лісгоспі спеціалізується на вирощуванні таких деревець Піщанське лісництво.

Всього у розсаднику лісництва зростає 4 тис. таких ялинок. Щоб деревця вчасно зайняли свої почесні місця у господах, готувати їх починають заздалегідь. Аби вони мали густу та зелену крону, їх підживлюють та у період вегетації проводять формуючу обрізку.

На відміну від зрубаної, ялинку в горщику можна буде навесні висадити у грунт. Чим залишити живу і вічнозелену згадку про новий рік. Але для цього необхідно правильно за нею доглядати.

Як саме доглядати за ялинкою в горщику, радять майбутні лісівники — студенти кафедри лісового та садово-паркового господарства Сумського національного аграрного університету. Хто має у осілі таку ялинку і плану продовжити її життя — обов’язково прислухайтесь до цих порад.

Місце й умови догляду

Передусім, для живого дерева у горщику слід правильно підібрати місце у кімнаті. Воно має бути найбільш прохолодне: подалі від гарячої батареї і обігрівачів, ближче до вікна, але так, щоб сонячні промені на рослину не потрапляли.

Слід намагатися створити для ялинки найбільш відповідний режим (наскільки це можливо в приміщенні): зокрема, важливо підтримувати вологість повітря, оскільки сухе повітря опалюваного приміщення ялинці може зашкодити.

Рослину слід обприскувати (не менше 1 разу на день), а також поливати один-два рази на тиждень. Воду для поливу треба брати м’яку, відстояну, але не тепліше кімнатної температури. Поливати в міру підсихання земляної грудки, забезпечуючи рівномірну помірну вологість ґрунту. Рівень вологості ґрунту можна перевірити на дотик – глибина перевірки 3-5 см від краю ґрунту вглиб.

Не підживлюйте живу ялинку під час новорічних свят: добрива і тепло викличуть небажаний ріст нових пагонів, які можуть обмерзнути потім на холоді.

Рекомендований термін для знаходження ялинки в теплому приміщенні ‒ не більше 7 днів. Це головна умова, щоб ваша красуня не загинула.

Прикрашати живу ялинку можна світловими гірляндами слабкої потужності, щоб не пошкодити дерево, легкими іграшками, горішками, конфетті.

Після новорічних свят

Після новорічного свята краще винести ялинку на засклену лоджію або в інше не темне місце. При цьому потрібно стежити, щоб у сильні морози не промерзла земля в горщику.

Навесні рослину слід ховати від яскравого сонця, особливо від прямих сонячних променів, злегка її притіняючи. Інакше молоді паростки почнуть жовкнути.

Висадка ялинки на постійне місце

Більшість хвойних віддають перевагу напівпритіненим місцям, але слід враховувати особливості саме вашої рослини.

Грунт переважно кислий – грунтосуміш – торф, пісок, суглинок суглинок в співвідношенні приблизно 1:1:1, до грунтосуміші додаються добрива тривалої дії для хвойних, така суміш повинна розміщуватися приблизно в ямі 80×80×80 см, при наявності відповідного материнського ґрунту викопується яма ширше земляного кома на 20-50 см.

Процес висадки ялинки – корінь орієнтований вниз, не загорнутий, коренева шийка на рівні поверхні ґрунту, можна трохи вище, слід врахувати усадку свіжозмішаного ґрунту. Ком встановлюється по центру лунки, присипається, утрамбовується, проливається водою. Після поглинання води, в разі необхідності, слід підсипати ґрунт і знову добре пролити. Бажано замульчувати ґрунт і через 1-2 тижні полити розчином, що стимулює ріст коріння.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: