У конкурсі для Вікіпедії обрали найкраще фото культурної спадщини Сумської області

30.12.2020

В українській частині найбільшого у світі міжнародного фотоконкурсу історико-культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» обрали найкраще фото Сумщини.

Метою проєкту є зібрати світлини всіх пам’яток культурної спадщини світу для ілюстрування статей у Вікіпедії. У 2020 році Україна посіла перше місце за кількістю поданих робіт — учасники подали понад 47 тисяч світлин та відео пам’яток культури України. Це рекорд за всі роки проведення конкурсу. Цьогоріч конкурс пройшов у 51 країні світу.

У Сумській області найкращим стало фото Троїцького собору. Знімок зроблений з повітря, його авторкою є Катерина Поліщук.

Сергій Криниця, член журі, мандрівник та фотограф, відзначив якість світлини, адже фотографії, зроблені із дронів, не завжди відрізняються якістю.

Собор має статус пам’ятки архітектури національного значення — його було зведено між 1901 та 1913 роками за проєктом архітектора німецького походження Карла Шольца, а будівництво фінансував український меценат Павло Харитоненко.

Загалом у списку пам’яток області є 2085 об’єктів культурної спадщини, з них 60% (1267 пам’яток) представлені у Вікісховищі за дев’ять років проведення конкурсу. У 2020 році було подано 1405 фото 488 об’єктів. Цього року за перемогу у номінації змагались 41 автор, за дев’ять років проведення конкурсу — 191. Світлини 84 об’єктів області завантажено на конкурс цього року вперше.

В Україні конкурс пройшов уже дев’ятий рік поспіль. За цей час учасники сфотографували понад 37 тисяч (41% від усіх об’єктів у конкурсних списках) пам’яток і завантажили понад 320 тисяч фото у Вікісховище. Цьогоріч на конкурс можна було подавати фотографії та відео офіційних пам’яток історико-культурної спадщини: храмів, садиб, замків та інших історичних будівель з усіх областей України, в тому числі Криму. Загалом у списку понад 92 тисячі об’єктів.

Журі вже незабаром оголосить ТОП-10 фото, що представлять Україну на міжнародному етапі.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: