Вакцини від COVID-19 у лютому мають приїхати в Україну: що на них чекає в Сумах?

30.12.2020

В Україну в лютому мають поставити перші вакцини від коронавірусу. Тривалий час їх можна зберігати лише при температурі -80, для чого потрібні спеціальні холодильні шафи. На брифінгу начальник управління охорони здоров’я Сумської облдержадміністрації Сергій Бутенко розповів, як їх зберігатимуть у Сумах.

З його слів, протягом 5 діб до моменту використання вакцину можна зберігати при температурі від +3 до +8 градусів, тобто у звичайному холодильнику. -80 треба, якщо потрібне більш тривале зберігання. «Нині розробляється логістичний алгоритм, як поставляти ці вакцини, щоб протягом 5 днів вони були використані. Адже холодильного обладнання, яке могло б на довше зберігати вакцину, дуже мало в області», – зазначив Бутенко.

Суспільне поцікавилось у директора Сумського обласного лабораторного центру Володимира Збаражського, яку кількість вакцин можна буде зберігати довше 5 днів, якщо виникне якась непередбачувана ситуація. «Є одна нова шафа на 94 літри та ще одна старіша на 100 літрів. Якщо постаратися, можна в нову помістити 1200 вакцин. Приїжджали налаштовувати нову, я особисто перевіряв, вона тримає -85 градусів. Старіша шафа до -80. Ще є велика холодильна камера у підвалі, в якій можна зберігати дуже багато вакцини, але вона не тримає великих мінусів, тобто там не більше 5 днів», – розповів Володимир Збаражський.

Якщо вдасться добре продумати всі логістичні моменти, говорить директор лабораторного центру, проблем зі зберіганням вакцини не буде.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: