Юнак із Сум здобув гран-прі у Франції за скульптуру з пластиліну

30.12.2020

Сумчанин Олексій Мар’єта отримав гран-прі з Парижа, де брав участь у міжнародному фестивалі “Зірки Версалю-2020”. Конкурс відбувався онлайн. Результати юнак дізнався тиждень тому, а дипломи прийшли 28 грудня, передає suspilne.media.

Церкву пророка Іллі 14-річний Олексій Мар’єта виліплював два тижні. На скульптуру витратив до 5 кілограмів пластиліну.

“Взяв у гугл-карті й подивився вид згори намітив контури. І вже потім у Інтернеті шукав фотографії: спереду, ззаду, збоку, у три чверті, щоб було видно. І почав виліплювати”, — говорить він.

За його словами, ця робота взяла участь у двох конкурсах: “У львівському, де зайняла перше місце, та у Парижі, де зайняла гран-прі. Це був онлайн конкурс, а там відправляють лише фотографії, тому маємо нагоду бачити її у нас”.

Працював над нею час від часу, бо навчається у 9-му класі та відвідує художню школу. Усі роботи Олексія фотографує його мама. Має у своєму архіві й перші роботи сина.

“Йому було чотири роки і він почав щось таке маленьке ліпити, а потім зліпив дуже гарного жирафа. І з того моменту ми зрозуміли, що ліплення — це його”, — говорить мама Олексія, Жанна Мар’єта.

З часом змінювалися роботи й теми, розповідає жінка. Зараз у них удома — 12 скульптур і 8 картин.

Серед перших — персонажі та образи, у тому числі — казкові герої та історичні постаті. Усі вони вимагають догляду через те, що матеріал — тендітний. Таку роботу нікому не доручає.

“Ганчіркою або ватою обережненько, бо можна щось зачепити — воно зламається і вже буде не така гарна скульптура, як була до цього”, — говорить Олексій.

Під час конкурсів важко транспортувати роботи, аби їх не пошкодити, каже юнак, тому онлайн-конкурси для таких скульптур він вважає найкращим варіантом. Має сумний досвід.

“Останнім часом ми не посилали роботи в живу. Останнє — це було на конкурсі імені Шевченка. Потім ми дізналися, що його скасували і нам прислали роботу. Це була скульптура – Стелла. Такий могутній старий дуб. На ньому — гніздо з лелеками і навколо нього стоїть пастушок, козак і кобзар. Нам її повернули, м’яко кажучи, у непрезентабельному вигляді. Вона вся була зім’ята, а гнізда взагалі не було, воно десь відпало”, — зазначив хлопець.

Зараз за плечима Олексія — дипломи та кубки як із українських, так і міжнародних конкурсів.

“У Київ тільки їздили ми і у Львові, а за кордоном лиш онлайн конкурси проводяться – у Франції, Болгарії, Німеччині, зараз в Грузії чекаємо ось на днях результати повинні прийти, Греція (Афіни) і по Україні у багатьох містах”, — говорить Жанна Мар’єта.

“Обсерваторія” — це робоча назва цієї скульптури, розповів Олексій. Окрім, пропрацьованих до дрібниць деталей – він її освітив. Це перший такий твір юнака: його планують відправити на наступний конкурс. Також зараз юнак працює над макетом Петропавлівської церкви, оригінал якої — на центральному кладовищі в Сумах.

Також родині Мар’єт 30 грудня прийшли результати Golden time talent, який проходив онлайн у Грузії. Там, Олексій у категорії 11-14 років здобув одразу два перших місця.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: