У Сумах з’явився новий арт-об’єкт

31.12.2020

Завершено реалізацію проекту «Громадянська освіта молоді через створення об’єктів вуличного мистецтва», який отримав фінансову підтримку з бюджету Сумської міської ТГ як переможець минулорічного конкурсу проєктів, поданих інститутами громадянського суспільства.

Втілювали його у життя ГО «Бюро Арт» спільно з вихованцями, батьками Сумської спеціалізованої школи та художником Михайлом Тютюником (США, стипендіат програми Фулбрайт в Україні, фахівець з Сommunity public art)

Траплялося, жоден не вірив, що цей проєкт буде реалізованим – з причини карантинних обмежень американський художник Михайло Тютюник міг не зустрітися зі школярами. Школярі Сумської спеціальної школи могли не справитись із завданням – сформувати концепцію власного життя і втілити у візуальний образ. Нарешті, проєкт міг бути не реалізованим з причини грудневих морозів – як малювати на стіні, коли на вулиці – мінус десять? «Але всі перешкоди зникали одна за одною, тому, що ми мали величезне прагнення розповісти всьому місту про світ цих дітей, переконати всіх дорослих, що діти спеціальної школи, хоч і мають інвалідності, але здатні втілювати такі ж самі проєкти, як і діти звичайних шкіл. Ми хотіли заявити людям, які живуть поряд зі школою, що діти, які тут навчаються, мають такі ж мрії, як і інші. Нарешті, ми хотіли показати, що ці мрії збуваються!», – розповів керівник проєкту Вадим Дубодєлов.

«Жодна деталь малюнка не була вигадана художником – кожен образ був намальований кимось із учнів. Берегиня, яка захищає дітей, книжка як спосіб піднятися суспільними сходинками, дім і корівка – як символи спокійного й затишного майбутнього, корабель і пальми, як бажання вирушити в мандри, кіт – як пам’ятний похід дітлахів до притулку тварин, ровер – як підліткова мрія… Все має значення, все зроблено ними!», – поділилася враженнями арт-куратор проєкту Римма Миленкова.

«Діти відстоювали власні думки, ескізи коригувалися, робота кипіла! Розфарбовували не тільки школярі, але й батьки! І маємо результат: школа має власний символ. Не формальний, а справжній, народжений у серцях. ГО «Бюро Арт» поєднала роботу над муралом з онлайн зустрічами – і проєкт успішно реалізувався у сучасному форматі», – розповіла керівник закладу Валентина Слюсаренко.

Особисті зустрічі дітей з художником відбувалися до карантинних обмежень.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: