ТОП 7 варіантів розваг під час новорічно-різдвяних канікул

01.01.2021

Які місця варто відвідати під час зимових канікул на Сумщині і які розваги з великою ймовірністю захоплять Вашу увагу і не порушать карантинних обмежень?

Зимовий пікнік на річці в Карпатах… та ні, на Сумщині!

Де: с. Камінь, Кролевецького району.

Для кого підійде: для поціновувачів гарних місцин на природі й пригод. Зручніше буде людям з власним авто.

Скільки добиратись: 126 км, близько 2 годин на автомобілі із Сум.

Ціна розваги: витрати на пальне та їжа для пікніка, приблизно від 400 грн за двох, залежно від ваших вподобань пікнікового меню.

Варіантів для пікніка може бути багато: ліс, річка, база відпочинку чи, врешті решт, дача. Однак, ми радимо побувати у селі Камінь, що в Кролевецькому районі, а саме біля їх річки Клевень, на локації, що нагадує гірську річку в Карпатах.

Краще виїжджати заздалегідь, щоб встигнути зробити фото з денним світлом та посмажити сосиски або шашлик. Шум води, аромат шашлику й свіжого повітря точно не залишать вас байдужими та змусять повернутися ще й влітку.

Лижі, як же без них

Де: олімпійська база підготовки лижників та біатлоністів.

Для кого підійде: якщо ви любите активний відпочинок, але не пробували стояти на бігових лижах чи навпаки любите їх всією душею, та чомусь давненько не вибиралися.

Скільки добиратись: це в лісі напроти Хімпрому, з центру Сум на авто 10 кілометрів, що близько 15 хв. Можна також дістатися на таксі.

Ціна розваги: витрати на пальне чи таксі та оренда лиж, приблизно на двох дорослих від 400-500 грн.

Такий відпочинок підійде і для родини, адже на базі можна орендувати лижі для дітлахів. Хто знає, може ваша дитина — майбутнє українського біатлону!? База працює з ранку, тож приїздити можна і варто о 8-9 ранку поки не розібрали найкращі лижі. Приїхавши опівдні, ризикуєте довго чекати на свій розмір.

Також, якщо збираєтесь туди вперше, запитайте серед друзів та знайомих, хто вже був там та знає маршрут, а краще запросіть із собою. Якщо ж ні, то не забудьте уточнити на базі, якими стежками краще вчитися стояти на лижах. Та обов’язково послухайте інструктаж з техніки безпеки й, головне, дотримуйтесь його.

Ковзани

Де: стадіон “Авангад”.

Для кого підійде: для тих, хто любить ролики влітку та тих, кому не вистачає зимового святкового настрою.

Скільки добиратись: стадіон знаходиться на вулиці Праці 5, з центру Сум на авто — до 5-7 хвилин або маршруткою.

Ціна розваги: від 120 до 200 грн за двох дорослих.

За півтори години на льоду треба віддати 60 грн за дорослого та 40 грн — за дитину. Якщо не маєте власних ковзанів, тоді прокат +40 грн для дорослих і +30 грн. — дітей віком до 12 років. Не вдягайтесь занадто тепло, а ще краще візьміть на заміну светрики, щоб дорогою додому не застудити мокру спину. Також радимо відправлятися на каток вранці, коли там все ж не так багато людей.

Фото: 

Якщо ви вперше на льоду, головне не панікувати, уявіть, що у вас вже все вийшло. Трохи рівноваги, балансу та наполегливості й ковзани будуть, як рідні капці. І не забувайте про техніку безпеки.

Лижі, але гірські

Де: пагорби поблизу села Шпилівка. Це місце сумчани ще називають маленькою Швейцарією.

Для кого підійде: якщо після поїздки в Карпати на емоціях придбали лижі, а тепер вони лежать під стелею на шафі без діла. Або Ви знаєте когось, хто готовий дати лижі напрокат.

Скільки добиратись: до Шпилівки на авто 25-30 хвилин з центру міста. Можна також дістатись на рейсовому автобусі з автовокзалу до Шпилівки, а там ще до пів кілометра пішки. Потрібно за знаком виїзду зі Шпилівки повернути ліворуч, ще до пів кілометра і там розгортається краєвид з пагорбами.

Ціна розваги: вартість пального або квитків на автобус, а також перекусу. Приблизно 30-70 грн за двох. Якщо знайдете лижі в оренду за гроші, то ще ціна оренди.

Для катання на гірських лижах варто обирати морозну погоду, хоча б -2..-3 градуси. Точно не варто їхати у відлигу, особливо без власного авто, адже після катання, з великою ймовірністю, речі на вас будуть повністю мокрі. Не забудьте прихопити термос з чаєм та щось для перекусу.

Час від часу в Шпилівці місцеві самоорганізуються і навіть роблять аматорські підіймачі. Місце називається Лиса Гора. Може, вам пощастить потрапити та скористатися підіймачем, це значно спрощує забирання на гірку робить катання легшим та приємнішим.

Якщо раптом з лижами нічого не вийде і не з’їздити даремно, візьміть із собою санчата та кілька поліетиленових мішків. Веселощі забезпечені!

Похід в сауну чи баню

Де: будь-яка баня в місті чи за його межами на ваш смак.

Для кого підійде: для тих, хто і так полюбляє баню, це очевидна пропозиція. А ще це чудовий спосіб зігрітися, для тих, хто увесь час мерзне, а також розігнати кров і весело провести час у вузькому сімейному чи дружньому колі.

Ціна розваги: за оренду в Сумах можна віддати 100 – 400 грн за годину.

Лайфхак: перш ніж обирати баню, поцікавтесь, може у когось зі знайомих є товариші в приватному секторі з невеликою сауною чи банею. В такому випадку буде значно дешеве.

Перш ніж відправлятися в баню, упевніться, що не маєте протипоказань.

Серед протипоказань:

епілепсія;

онкологічні захворювання;

бронхіальна астма;

або ішемічні хвороби серця;

зараз хворієте гострими вірусними захворюваннями;

хвороби нирок;

вагітність або годування груддю.

В бані треба пити багато рідини. Чудовий варіант – зелений або трав’яний чай. Алкоголь – ТАБУ. Також радимо прихопити з собою ефірні олії та скраб для тіла.

Для зимової пори чудово підійде піхтове масло. Додайте 8-10 капель у відро з водою, де замочуються банні віники, та поставте неподалік джерела тепла в бані. Запах неймовірний, дезінфекція повітря і профілактика вірусних захворювань.

Навідати оленя та страусів

Де: Зарічна 22, село Верхня Сироватка.

Скільки добиратись: 14 км, 20 хвилин на авто з центра Сум. Також можна дістатись на громадському транспорті з центра Сум.

Для кого підійде: для тих, хто обожнює тваринок або ніколи не бачив оленя на відстані пів метра та не годував страусів з рук. Чудовий варіант для родини з дітьми.

Ціна розваги: вартість пального та ціна за вхід, а також ласощі для тваринок. Приблизно 170 грн за двох дорослих. Ціна входу – 50 грн, дітям до 3-х років безкоштовно.

Якщо ви досі не були на Страусиній фермі в Сироватці – це може стати справжньою пригодою. На фермі мешкають не лише страуси, а й олень, віслюк, хаскі, сови, білки та багато інших тварин. Особливий захват звірята викликають у дітей. Тому навіть якщо ви вже бували у цьому місці, взявши з собою дітей, зможете ще раз прожити бурхливі емоції.

Для оленя прихопіть заздалегідь помиту моркву чи яблука. А для себе — термос з чайком, печивко та мандарини.

Прогулятися виставками міста

Де: в міській галереї та Аагенції промоції Суми.

Для кого підійде: для любителів мистецтва та спокійного культурного відпочинку.

Ціна розваги: безкоштовно.

В Агенції промоції «Суми» з 16 грудня можна відвідати виставку сумської художниці Ані Черненко «Кольорові історії». Мисткиня працює в техніці ілюстративної графіки, в якій і представлені роботи на виставці. Її роботи можна побачити до 10 січня.

У Сумській міській галереї можна відвідати виставку Анни Старчик «Життя з ароматом кави». Експонати виставки виконані в техніці «coffee-art». Фактично картина намальовані кавовим розчином. Якщо різдвяна тема набридла – ця виставка гарний варіант, адже тематика не різдвяна.

Найкращі розваги – безпечні розваги

Святкові заходи в Сумах цей рік не проводять, адже пандемія триває. Будьте відповідальні та обирайте малолюдні розваги на свіжому повітрі. Пам’ятайте про соціальну дистанцію, маски та антисептики.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: