Туристична локація на Сумщині: дуб Павла Полуботка

03.01.2021

Лебедин – місто з багатою історією, цікавими пам’ятками архітектури та безліччю неймовірних місць, що можуть стати унікальними туристичними локаціями. Серед них – 300-річний дуб Павла Полуботка, який знаходиться в центрі колишнього Лебединського центрального парку культури і відпочинку, а нині – скверу Павла Полуботка.

Павло Полуботок (1660 (?) — 29 грудня 1724) — український військовий, політичний і державний діяч. Гетьман Війська Запорозького, голова козацької держави на Лівобережній Україні (1722—1724). Представник козацького роду Полуботків. Син Леонтія Полуботка. Чернігівський полковник. Один з лідерів автономістської партії. За наказом Петра І був ув’язнений у Петропавловській фортеці, де і помер внаслідок тортур.

Павло Полуботок мав у власності млини, ґуральні, гути та рудні, торгував зерном і тютюном. На виручені кошти Полуботок скуповував нові маєтки в сусідніх полках. На початок 1720-х років став одним із найбільших магнатів в тогочасній Гетьманській і Слобідській Україні.

Йому належало близько 2 тисяч селянських дворів, садиби у Чернігові, Гадячі, Любечі, Лебедині, Михайлівці, Коровинцях, Оболоні, Боровичах.

Він мав велику бібліотеку, колекцію картин, ікон та зброї. 

За легендою Полуботок відправив гетьманські скарби до Лондона, заповівши повернути їх незалежній Україні чи своїм нащадкам. 

Дуб Павла Полуботка, 2007

Лебединська міська садиба Полуботка розміщувалася: по «парній» стороні нинішньої вулиці Героїв Майдану (раніше Нижня Сумська), а саме на території колишнього повітового училища (згодом – районного будинку дитячої та юнацької творчості), готелю й ресторану «Лебедин» та прилеглої паркової зони; по «непарній» стороні вулиці, де знаходилося управління агропромислового комплексу (колишній будинок графа Капніста); та поблизу будівлі Лебединської друкарні та редакції газети «Життя Лебединщини».

Кована ажурна лава по колу навколо дуба, 2014

Пам’ять про цю садибу та перебування Полуботка в Лебедині зберігає трьохсотлітній дуб, який був посаджений поблизу маєтку Павла Полуботка, що в кінці XVII – на початку XVIIІ століття знаходився на території парку культури і відпочинку, поблизу танцювального майданчика. В 2016 році парк був перейменований на сквер Павла Полуботка.

Сьогодні це одне з найстаріших дерев на території міста Лебедин.

Кована ажурна лава по колу навколо дуба, 2014

Часто люди, відпочиваючи в сквері, навіть не здогадувалися про історію цього дерева. В 2014 році, за сприяння місцевого мецената – керівника ТОВ «Крук» Валерія Чалого, була встановлена кована ажурна лава по колу навколо дуба, облаштована територія та встановлена інформаційна табличка (автор таблички – Валерій Лобінцев).

Почесний громадянин м. Лебедина, історик, краєзнавець Борис Ткаченко

На думку спеціалістів, це історичне дерево слід віднести до числа пам’яток природи місцевого значення.

Дуб Павла Полуботка, 2012

Сьогодні, «Дуб Павла Полуботка» пов’язує Лебедин з історією України XVIII століття, означеного подіями, які своїми наслідками значною мірою зумовили трагічну долю українського народу.

Андрій Гєльмінтінов, директор Лебединського міського художнього музею імені Б.К. Руднєва

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: