Фабрика на Сумщині перекваліфікувалася на пошиття захисних костюмів для медиків

04.01.2021

Швачки із Сумщини забезпечили захисними костюмами медиків із різних куточків України, а постільними комплектами – ще й лікарні Франції.

Усі ми пам’ятаємо, який ажіотаж із недостатньою кількістю засобів індивідуального захисту для медиків був на початку пандемії. Виявляється, що левовою частиною захисних костюмів забезпечила фабрика, що знаходиться у Кролевці. З березня 2020 року швачки фабрики «Ярослав» у посиленому режимі почали виготовляти марлеві пов’язки, а згодом — підключили і важку артилерію, розпочавши випуск захисних костюмів. Загалом з-під рук кролевецьких майстринь вийшло більше 5 тисяч багаторазових комбінезонів для медиків та більше 200 тисяч марлевих пов’язок. А нещодавно вони відправили велику партію одноразової білизни для лікарень Франції. Ми дізнавалися, як підприємство на Сумщині перекваліфікувалося під пошиття захисного одягу для медиків, скільки він коштує та чи є на нього попит.

До березня цього року Кролевецька фабрика «Ярослав», як завжди, спокійно трудилась над пошиттям білизняного трикотажу, халатів, робочого одягу. Для медичних установ тоді шили лише наматрацники. Та коронавірус змусив перекваліфікуватись і їх. Спалах хвороби став справжнім випробуванням, переш за все, для медиків. Бо не було вдосталь ні масок, ні костюмів, а хворих ставало більше з кожним днем. Тому вище керівництво підприємства прийняло рішення перекваліфікуватися. Про це розповіла директор Кролевецької фабрики Яна МОРДОВЦЕВА.

— В Україні почався великий попит на захисні засоби для медичних працівників, а от пропозицій було недостатньо. Тому ми змушені були змінити направлення і приступити саме до пошиття костюмів та пов’язок, — розповідає пані Яна.

Мембранний захист і не тільки

У Кролевці виготовляли костюми двох видів – бязеві та мембранні. Кожен з нас вже бачив їх на наших медиках у лікарнях: такі собі чоловічки в салатових та білих комбінезонах. От то і є костюми з Кролевця.

Бязеві — з легкого білого матеріалу, їх можна прасувати, а головне – піддавати високій термічній обробці. Мембранні – багаторазові водостійкі. Вони зроблені з мембранної тканини, що має антибактеріальне покриття. Вона дихає і пропускає кисень, а шкідливі речовини не проходять всередину, залишаючись на поверхні. Саме такі костюми захищають медпрацівників більш ретельно. Їх обробляють антисептичними засобами і вони готові до подальшого використання у роботі.

Матеріал, з якого шиють комбінезони, європейського виробництва – бельгійський. Він розроблявся спеціально для використання в госпіталях. Як наголошує Яна Мордовцева, для пошиття бязевих костюмів у них вся сировина була уже і до того часу сертифікована, бо використовувалась у виробництві постільної білизни. Мембранний же матеріал – новий, тому його ще додатково сертифікували у лабораторіях Києва, щоб впевнитись у високій якості і тому, що зможе виконувати поставлену перед ним задачу захисту медиків.

Скільки коштує захист медиків

Швачкам не потрібно було окремо навчатись пошиттю медкомбінезонів. Більшість з них має великий стаж роботи, тому вміють робити все.

Всі моделі костюмів розробили і надали на місця конструктори і технологи підприємства. Створили модель, креслення, а кролевецькі швачки розкроїли все і запустили на виробництво. Відповідно до вимог, костюм по максимуму має захищати тіло. Для цього на каптурі, рукавах його верхньої частини та на брюках передбачені манжети на резинці.

Після того, як костюм вже готовий, у відділі упаковки він обов’язково проходить перевірку якості. Там відстежується, щоб не було пропусків у швах, дірок. Якщо виявляється недолік – то виріб повертається на доопрацювання.

Ціна залежить від вартості закупленої сировини. Перші бязеві комбінезони коштували 300 грн, мембранні – 1 тис. грн. Пізніше, коли вдалось купити матеріал у бельгійців дешевше, то фабрика скинула і ціну на свої вироби: 280 та 900 грн відповідно.

У Кролевці у виробництво запущено і пошиття одноразових халатів із спандбонду. Такий виріб вартує 25 грн.

Одяг для медиків на підприємстві відшивало 75 швачок. Так як замовлення були великі, а строки дуже малі, то зміни продовжували і до 22.00, а ще працювати доводилося і у вихідні.

Та всі працівники з розумінням поставились до ситуації. Коронавірус наступав, тому час не терпів відтермінувань.

Спочатку для своїх, потім — іншим

Перші замовлення на костюми фабрика робила для медиків Кролевецької лікарні та медустанов всієї Кролевецької ОТГ. До речі, дуже довго серед медперсоналу у Кролевці не було виявлено захворівших на коронавірус. Це, мабуть, і є однією з оцінок якості медичного одягу, який надала фабрика.

Партії комбінезонів згодом були відправлені у багато інших лікарень Сумщини. Їх замовляла як місцева влада, так і окремі депутати та благодійники, виступаючи спонсорами у матеріальному забезпеченні медичних закладів. У кролевчан костюми купували й інші області.

Великим попитом користуються і кролевецькі марлеві пов’язки. Їх на Сумщині відшили більше 200 тисяч. Така маска має 6 шарів, відповідає ДСТУ, її можна прати та прасувати. Перші вироби коштували 13 грн, сьогодні ціну вдалось значно знизити – до 5 -6 грн. Така різниця пов’язана з вартістю матеріалу, з якого шиють.

Популярним у медустановах є і одноразові медичні халати зі спандбонду. Таких кролевецькі швачки їх відшили до 20 тис. штук.

Нещодавно фабрика працювала над великим замовленням для лікарень Франції: шили одноразові комплекти постільної білизни зі спандбонду. Два тижні тому готові комплекти були відправлені замовнику.

За словами Яни Мардовцевої, сьогодні вони і далі готові забезпечувати наших медиків захисними костюмами та іншими засобами. Та влада чомусь відновила замовлення з Китаю замість того, щоб підтримувати вітчизняних виробників.

sumy.today

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: