На Сумщині почався процес реорганізації РДА

04.01.2021

Працівники райдержадміністрацій можуть бути прийняті на роботу в органи місцевого самоврядування без конкурсу. Про це повідомила під час брифінгу щодо подальшої реалізації на Сумщині процесів децентралізації начальник юридичного відділу апарату Сумської облдержадміністрації Світлана Калайдова.

«2021 рік є дуже відповідальним, тому що ми маємо протягом року реалізувати черговий етап децентралізації, а саме реорганізацію районних державних адміністрацій. Наразі у 5 новостворених районах уже функціонують районні ради, інші райради реорганізуються шляхом приєднання до новостворених райрад. І звісно, сьогодні не обійтися без реорганізації райдержадміністрацій», – зазначила Світлана Калайдова.

Начальник юридичного відділу нагадала, що 16 грудня 2020 року уряд прийняв рішення про реорганізацію райдержадміністрацій. Саме реорганізацію, а не ліквідацію, таким чином усі права і обов’язки переходять до правонаступника.

У 20-денний термін з моменту початку процесів реорганізації має бути утворена комісія з реорганізації. Наразі райдержадміністрації мають подати свої кандидатури до майбутніх комісій з реорганізації.

Так як райдержадміністрації реорганізовуються, а не ліквідовуються, то права працівників, які перебувають у декретній відпустці, або проходять службу за контрактом чи мобілізовані, зберігаються.

«Законодавством також передбачено, що у процесі реорганізації райдержадміністрацій держслужбовці можуть переходити без конкурсу на службу до органів місцевого самоврядування. Це дає змогу наповнити кваліфікованими кадрами органи місцевого самоврядування, сільські, селищні, міські ради отримують працівників з досвідом. А самі працівники райдержадміністрацій можуть перейти до органів місцевого самоврядування без зайвого стресу і виконувати ту ж функцію в громадах. Але брати працівника райдержадміністрації на роботу не є обов’язком ОТГ», – говорила Світлана Калайдова.

Крім того, за її словами, до кінця минулого року заклади, засновниками яких були районні ради, мали б бути передані до сільських, селищних та міських рад. Зміна власника не є підставою для припинення трудових відносин. Гарантії і права працівників мають бути дотримані.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: