На Сумщині проведуть профілактичні заходи щодо попередження грипу птиці

04.01.2021

За словами начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Віктора НАУМЕНКА, у минулому році випадки грипу птиці зафіксовані серед свійської птиці в Миколаївській (5 випадків), Вінницькій (2), Київській (2), Херсонській (1) областях. У 2020 році спалахи грипу зафіксовані також у птахівничих господарствах європейських країн, які співпрацюють з українськими птахівничими господарствами і поставляють молодняк птиці для подальшого вирощування.

Під загрозу потрапляють як птахогосподарства з великою кількістю поголів’я, так і приватні домогосподарства, де може утримуватись від декількох голів до декількох десятків голів.

Посадовець також акцентував увагу на тому, що є ризики виникнення нових пандемічних вірусів з непередбачуваними тяжкими наслідками для людства в цілому. Інфіковані птахи поширюють вірус через слину, носові секреції, а також безпосереднього контакту. У більшості випадків люди заражувалися грипом птиці внаслідок безпосередніх чи близьких контактів з інфікованим птахами,  або з поверхнею, зараженою виділеннями, секретами від них. Поширення вірусів грипу птиці від однієї хворої людини до іншої буває рідко. Симптоми грипу птиці у людей можуть варіювати від симптомів типових для звичайного грипу (температура, кашель, біль у горлі і біль у м’язах) до інфекцій очей, пневмонії, важких респіраторних захворювань. Отже і заходи по уникненню цього захворювання теж залежать від дотримання елементарних гігієнічних вимог (маски, миття рук, уникнення безпосереднього контакту).

Під час засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Сумській ОДА було вирішено, що головам райдержадміністрацій, міським головам, Державним надзвичайним протиепізоотичним комісіям при райдержадміністраціях та виконкомах територіальних громад, органам місцевого самоврядування, Сумському обласному управлінню лісового та мисливського господарства, Сумській обласній раді УТМР, користувачам мисливських угідь всіх форм власності, керівникам птахогосподарств всіх форм власності, Головному управлінню Держпродспоживслужби в Сумській області необхідно забезпечити контроль за дотриманням заходів щодо недопущення спалахів грипу птиці всіма суб’єктами господарювання, незалежно від форми власності та підпорядкування, діяльність яких пов’язана з утриманням, забоєм та переробкою птиці та продукції з неї. Головному управлінню Національної поліції в Сумській області протягом року необхідно забезпечити ветеринарно-санітарний контроль за переміщенням птиці та продукції з неї, в т.ч. на агропродовольчих ринках.

Нагадаємо, на території Сумської області останній спалах грипу птиці було зареєстровано в с. Піски Буринського району в 2006 році. З метою недопущення спалахів грипу птиці кожного року проводяться моніторингові дослідження на високо патогенний грип птиці із 15 птахогосподарств та населених пунктів області.

Усього в Сумській області на 1 листопада 2020 року нараховувалось близько 1,5 млн голів птиці в птахогосподарствах та 1,3 млн. голів у домоволодіннях приватного сектору.

Довідково. У 2020 році зафіксовані спалахи грипу птиці в Польщі, Словаччині, Німеччині, Франції, Бельгії, Болгарії, Данії, Нідерландах, Хорватії, Швеції Румунії, Чехії, Великобританії та інших країнах.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
23.04.2024 Борці з Сумщини виграли чемпіонат України з панкратіону
23.04.2024 За добу п’ятьох жителів Сумщини ошукали, обіцяючи міжнародну грошову допомогу
23.04.2024 У Сумах п’яний водій мікроавтобуса кружляв у дворі і спричинив ДТП
23.04.2024 У Краснопіллі вогнеборці ліквідували загоряння в житловому секторі
23.04.2024 У Софії Київській презентували видання про Конотоп XVIII століття
23.04.2024 Нардеп Тетяна Скрипка працює над відкриттям Центру життєстійкості в Сумах

Коментарі: