Сумчани віком 50+ можуть пройти безкоштовну гастроскопію

04.01.2021

КНП «Центральна міська клінічна лікарня» СМР запрошує пацієнтів старше 50 років безкоштовно пройти езофагогастродуоденоскопію (гастроскопію). Лікарнею укладено договір з НСЗУ на медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій на 12 пакетів послуг, серед яких є 7 пріоритетних, у тому числі — мамографія, гістероскопія, бронхоскопія, колоноскопія, езофагогастродуоденоскопія. Такі види іструментальних досліджень необхідні для ранньої діагностики новоутворень.

— Езофагогастродуоденоскопія – метод обстеження, що дає можливість дослідити стан стравоходу, шлунку та дванадцятипалої кишки за допомогою ендоскопа, який вводять через ротову порожнину, — уточнює лікар-ендоскопіст лікарні Сергій Желєзний. —

Конструкція ендоскопа передбачає не тільки огляд слизової оболонки, але й при необхідності — введення додаткового інструментарію для проведення різноманітних маніпуляцій та операцій (взяття слизової оболонки для гістологічного дослідження, так званої біопсії, зупинки кровотечі, видалення поліпів чи сторонніх тіл тощо).

Езофагогастродуоденоскопію проводять:

— при диспепсичних явищах (біль живота, відрижка, печія);

— при підозрі на виразку шлунку, дванадцятипалої кишки чи на онкологічну патологію;

— при дисфагії – утруднене, порушене ковтання;

— при наявності кровотечі або при підозрі на неї;

— як скринінг або контроль захворювання у тих пацієнтів, які мають підвищений ризик розвитку раку.

Езофагогастродуоденоскопія виконується натщесерце (тобто не можна споживати їжу за 6–8 годин до початку обстеження). Пацієнтам з артеріальною гіпертензією вимірюють АТ перед скеруванням в ендоскопічний кабінет. Якщо показники вищі від норми — рекомендовано прийняти антигіпертензивні препарати короткої дії сублінгвально (під язик). За 3–5 хвилин до початку обстеження горло пацієнта зрошують 10%-ним розчином лідокаїну, після чого пацієнта вкладають на спеціальну кушетку на лівий бік. Протягом підготовки медична сестра контролює положення пацієнта та стежить за його станом.

Отже, якщо Вам більше 50 років:

— КРОК 1 — отримайте направлення у сімейного або лікуючого лікаря;

— КРОК 2 — відвідайте ендоскопічний кабінет КНП «Центральна міська клінічна лікарня» СМР;

— КРОК 3 — отримайте заключення лікаря-ендоскопіста;

— КРОК 4 — покажіть висновок сімейному або лікуючому лікарю.

Адреса: м. Суми, вул. 20 років Перемоги, 13, (V поверх стаціонарного корпусу). Запис до лікаря через електронну систему Helsi.me або безпосередньо в ендоскопічному кабінеті.

Телефон реєстратури: +38 (0542) 70-13-35.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: