Які традиції приготування куті були на Сумщині в минулому?

06.01.2021

Як і в переважній більшості районів Сумщини, на Ямпільщині кутю варили зранку. Господиня ставила її на покуть в кубельце з сіна. Горщики з узваром та кутею накривали «пеляничками» (буханцями, які лежали на покуті всі святки). Після свят їх віддавали худобі.

Несучи ритуальну страву від печі до покуті, мати промовляла:»Кво, кутя, на покуття», і діти підтримували її слова квоктанням (щоб кури добре неслися).

Коли ж родина сідала до столу, батько набирав першу ложку куті, а всі, хто сидів за столом, починали стукати, таким чином запрошуючи Мороза кутю їсти: «Морозе, Морозе, іди до нас куті їсти. Да не морозь нам жита, пшениці, всякої пашниці».

І добрим знаком вважалося, коли всі святки мороз справді був міцний. Господар вірив, що, накуштувавшись досхочу куті, після Водохреща, мороз відступить і не буде робити ніякої шкоди.

За матеріалами видання «Свята та обряди Ямпільського району» (1993 р.), відділ нематеріальної культурної спадщини Сумського центру культури.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: