COVID-19: на що очікувати системі охорони здоров’я Сумщини у січні

06.01.2021

Головний санітарний лікар Сумської області, виконуючий обов’язки генерального директора Сумського обласного лабораторного центру МОЗ України Володимир ЗБАРАЖСЬКИЙ надав орієнтовні прогнози щодо можливого збільшення кількості хворих на коронавірусну інфекцію у січні-лютому.

«Уряд оголошує локдаун із 8 до 24 січня. Це можливість утримати охорону здоров’я від колапсу й уникнути численної смертності населення», – зазначив Володимир Збаражський.

Він пояснює, що COVID-19 – респіраторна інфекція, тому ситуація з настанням осінньо-зимового періоду була очікуваною, про що й попереджали жителів області. З початку листопада 2020 року відбулось стрімке зростання захворюваності, яке тривало близько 4 тижнів, коли щодня хворіло від 3 до 5 тисяч жителів області. Сумщина якийсь час, навіть, була лідером щодо кількості хворих.

Нещодавно головний санітарний лікар МОЗ України Віктор ЛЯШКО пояснював, що у лютому грип, ГРЗ завжди дають пік захворюваності, тому прогнози спеціалістів вказують на те, що в середині лютого 2021 року ситуація із захворюванням на всі вірусні інфекції, у тому числі й на COVID-19, може бути набагато складнішою.

Наразі в Сумській області вже другий тиждень спостерігається сповільнення поширення інфекції.

«Чого очікувати у січні-лютому нашій системі охорони здоров’я? Прогнози залежать від поведінки людей, від того наскільки вони прислухаються до рекомендацій медиків та виконуватимуть їх. Дисциплінованість у цьому питанні  – це найсильніша ланка будь-якої епідемії», – зауважив Володимир Збаражський та додав, що попри вільні ліжко-місця та забезпеченість закладів охорони здоров’я киснем, жителям області необхідно пам’ятати, коли COVID-19 набирає сили, то охорона здоров’я ці сили втрачає.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: