Що очікувати від COVID-19 на Сумщині: орієнтовні прогнози від головного санлікаря області

08.01.2021

Головний санітарний лікар Сумської області, в.о. генерального директора Сумського обласного лабораторного центру МОЗ України Володимир ЗБАРАЖСЬКИЙ надав орієнтовні прогнози щодо можливого збільшення кількості хворих на коронавірусну інфекцію у січні-лютому.

«Уряд оголошує локдаун із 8 до 24 січня. Це можливість утримати охорону здоров’я від колапсу й уникнути численної смертності населення», – зазначив Володимир Збаражський.

Він пояснює, що COVID-19 – респіраторна інфекція, тому ситуація з настанням осінньо-зимового періоду була очікуваною, про що й попереджали жителів області. З початку листопада 2020 року відбулось стрімке зростання захворюваності, яке тривало близько 4 тижнів, коли щодня хворіло від 3-х до 5-ти тисяч жителів області. Сумщина якийсь час, навіть, була лідером щодо кількості хворих.

Нещодавно головний санітарний лікар МОЗ України Віктор ЛЯШКО пояснював, що у лютому грип, ГРЗ завжди дають пік захворюваності, тому прогнози спеціалістів вказують на те, що в середині лютого 2021 року ситуація із захворюванням на всі вірусні інфекції, у тому числі й на COVID-19, може бути набагато складнішою.

Наразі в Сумській області вже другий тиждень спостерігається сповільнення поширення інфекції. «Чого очікувати у січні-лютому нашій системі охорони здоров’я? Прогнози залежать від поведінки людей, від того наскільки вони прислухаються до рекомендацій медиків та виконуватимуть їх. Дисциплінованість у цьому питанні  – це найсильніша ланка будь-якої епідемії», – зауважив Володимир Збаражський та додав, що попри вільні ліжко-місця та забезпеченість закладів охорони здоров’я киснем, жителям області необхідно пам’ятати, коли COVID-19 набирає сили, то охорона здоров’я ці сили втрачає.

Нагадаємо, з початку пандемії в області виявлено вже 42 450 випадків COVID-19 (+235 за добу).

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: