Втеча та стрес. Наслідки феєрверків для господарів тварин під час новорічних свят у Сумах

11.01.2021

У Сумах під час різдвяно-новорічних свят від господарів втекли кілька собак. Так вони відреагували на звуки піротехнічних засобів. Чи законні ці розваги, і чи поніс хтось за них відповідальність?

Стрес, панічна атака, зупинка серця і загибель – так можуть відреагувати на звуки піротехнічних засобів тварини. За статистикою зоозахисників і ветеринарів, саме в період різдвяно-новорічних свят збільшується кількість тварин, які тікають і губляться внаслідок стресу, повідомляє «Суспільне».

У перший день нового року феєрверк налякав чотирирічну Марлу так, що вона втекла під час прогулянки в міському парку Кожедуба і впродовж доби бігала Сумами і не могла знайти дім.

“Не знаю, кому цікаво підривати салюти вдень, але й такі ентузіасти знайшлися. Мій собака змалечку боїться салютів, вибухів. Кожен новий рік вона ховається вдома під ліжко або ванну. Не думав, що вдень хтось буде бахкати салютами… Вийшли прогулятися. Тільки-но відпустив з повідка, зірвався салют — собака дременув, навіть не встиг побачити, в який бік, і так ми її добу шукали”, — розповідає власник собаки Віталій Педенко.

Марлу вдалося повернути завдяки оголошенням в соцмережах. Зараз вона — вдома, а господар досі боїться відпускати її з повідка навіть ненадовго. А от 10-річна Ніка, яка втекла зі свого двору в новорічну ніч, досі не повернулася додому, розповідає господар Ігор Кривогуз.

“Саме в новорічну ніч, буквально після 00.00 години почалися феєрверки. Вона дуже ляклива в цьому плані. І коли я о 00:15 вийшов у двір до вольєра, то побачив, що розігнуті металеві кріплення вольєру: утворився отвір, через який вона втекла. Настільки був у неї високий адреналін у крові, що вона це змогла. Я руками так не можу це розтягнути”, — сказав він.

Розшукувати собак, які зникли, допомагають в Сумському товаристві захисту тварин.

“Це, як правило, домашні тварини, досить великого розміру: вівчарки, ротвейлери. Добре, якщо ця тварина не агресивна, що від цього не страждають люди. Тварини здебільшого середнього віку, особливо ті, які мають судинні захворювання, навіть помирають”, — говорить голова Сумського обласного товариства захисту тварин Олександр Сипленко.

Новорічну ж ніч волонтери проводять у центрі перетримки. Тут живуть близько трьохсот тварин, і багато хто з них боїться феєрверків. Частину з цих собак волонтери на період свят забирають додому, щоб захистити від стресу. Після цьогорічних вибухів до притулку досі не повернулася одна з підопічних.

“У чутливих тварин з хиткою нервовою системою є прояви занепокоєння. Вони намагаються уникнути подразників. Притискаються до підлоги, намагаються закрити лапами вуха, притискають хвоста, скиглять”. — говорить лікар-ветеринар Андрій Клєцов.

За його словами, це прояви подразнення нервової системи. “Це має накопичувальний характер. За 7 днів до початку свят раджу використовувати феромони у вигляді нашийників або дифузорів. Якщо є можливість, підготувати спеціальне місце, де не буде яскравого світла, не буде чутно феєрверків, — щоб тварина весь цей час була там”, — зазначив він.

Використання піротехнічних засобів на території Сум заборонене. Так сумський виконком вирішив у серпні 2014-го року. Заборона була пов’язана зі складною ситуацією в державі й захистом сумчан від зайвих хвилювань. За чотири роки міські депутати затвердили правила додержання тиші, цим рішенням також заборонивши використання піротехніки.

“Зважаючи на те, що вільний продаж феєрверків і піротехнічних виробів в магазинах є, люди купують їх під час новорічних свят. Ми неодноразово зверталися до громадян з проханням обмежити себе в цьому і не використовувати, проте мало хто дослухається. До поліції надходять телефонні дзвінки із скаргами, що феєрверки лунають гучно. Поліція проводила профілактичні бесіди з громадянами, які допускають такі правопорушення – не повторювати це і не заважати іншим”, — сказав спеціаліст відділу комунікації Нацполіції Сумщини Володимир Кузьменко.

У 2021 році за період різдвяно-новорічних свят жодного адміністративного протоколу щодо порушників тиші не було складено.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: