В обласній стоматполіклініці прокоментували скарги сумчан щодо платних послуг навіть пільговим категоріям населення

12.01.2021

Як ми повідомляли, учора на дверях закладу з’явилося оголошення, що з 11 січня 2021 року всі послуги, які надає КНП СОР «Сумська обласна клінічна стоматологічна поліклініка», є платними через повну відсутність фінансування.

Сьогодні, 12 січня, до поліклініки з робочим візитом виїхали перший заступник голови обласної ради Олександр Стрельченко, голова бюджетної комісії Євген Южаков та депутат облради Микита Баня.

Директор стоматполіклініки Володимир Савченко пояснив, що з квітня минулого року, відтоді, як медичні заклади фінансуються з НСЗУ, жодної копійки їм не надійшло. Через це стоматологічні послуги здійснюються на платній основі. Щоденно у поліклініці обслуговується до 300 жителів області. «За минулий рік ми заробили 9 млн грн, 6 млн з яких пішло на зарплату, майже півтора млн грн – на медикаменти, частина коштів – на оплату комунальних послуг, — розповів директор закладу. – Пільгові категорії – діти-сироти, учасники бойових дій, інваліди, проліковані за власно зароблені кошти. За рік це 360 тисяч грн. Проаналізувавши фінансові потоки ми вирішили, що треба піти на такі кардинальні міри, оскільки ці кошти ми могли б пустити на придбання сучасного обладнання та медикаментів, які нам край необхідні».

Лікар зауважує, щоб працювати на сучасному рівні, потрібно мати й обладнання нового покоління, як, наприклад, 3D рентген-апарат вартістю до 5 млн грн, оновлювати стоматологічні установки, кожна з яких вартує 120-150 тисяч грн. В теперішніх економічних умовах це досить непросто.

«Стоматологічне здоров’я населення і передусім його найнезахищеніших верств залишається поза увагою центральної влади. Немає державної програми щодо надання соціальної стоматологічної допомоги цим людям, як і довгоочікуваної страхової медицини, яка могла б вирішити немало проблем, — зазначив Олександр Стрельченко. – Немає можливості фінансування і з обласного бюджету. Тому наразі все лягло виключно на плечі стоматологічних клінік. Утім, детально все обговоривши, ми дійшли згоди, що КНП СОР «Сумська обласна клінічна стоматологічна поліклініка» й надалі надаватиме безоплатні послуги, але виключно пільговим категоріям населення».

У ході візиту депутати оглянули й приміщення по вул. Герасима Кондратьєва, де раніше знаходилася дитяча стоматполіклініка. Наразі тут завершуються ремонтні роботи і на старий новий рік відкривається стоматологічне відділення №2, де надаватиметься весь спектр стоматологічних послуг всім віковим категоріям населення міста й області.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: