Сумщина отримала експрес-тести на COVID-19 для первинки: кому їх робитимуть?

13.01.2021

Сумщина отримала експрес-тести на антиген, які визначають наявність коронавірусної інфекції впродовж 15 хвилин. Перша партія склала 7400 тестів. Про це розповів начальник обласного управління охорони здоров’я Сергій Бутенко, йдеться в сюжеті Суспільного.

Так готуються тестувати на рівні сімейних лікарів людей, які мають підозру на інфікування коронавірусною інфекцією, контактних осіб і родичів.

Бутенко зазначив: “Вони вже — в областях. Зараз буквально днями надходять на всі заклади охорони здоров’я, у тому числі первинної ланки”.

“Розроблений проєкт розподілу цих тестів, відповідно до позиції МОЗ і доцільності їхнього використання, основним отримувачем буде первинна ланка, тому що основне призначення цього тесту – швидке визначення наявності антигену в тих закладах і в тих місцях, які важкодоступні для проведення ПЛР”, — говорить заступниця начальника управління охорони здоров’я Сумської ОДА Галина Хомета. На запитання, чому виникла затримка з розподілом, відповіла: “У процесі територіальної реформи заклади охорони здоров’я змінили назви. Щоб документи пройшли юридично правильно, ми уточнюємо назву”.

За словами Сергія Бутенка, протестувати пацієнтів амбулаторно можна буде як безпосередньо у поліклініці, так і вдома: сімейним лікарем або мобільною бригадою. Як розповіли в двох сумських центрах первинної медико-санітарної допомоги, до них ці тести ще не надійшли. Коли ж отримають, то, буде алгоритм дій. “Пацієнтам, які звернулися з підозрою на коронавірус, ознаками ГРВІ або пневмонії, пацієнтам, які підлягають плановій госпіталізації, або які були з хворими в контакті, — цим людям будуть забирати в амбулаторіях. Бригада, виїжджатиме до маломобільних пацієнтів”, — говорить в. о. директора центру первинної медико-санітарної допомоги №1 Алла Оводенко.

До кого саме приїжджатимуть додому — розповіла заступниця директора центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Людмила Цюкало: “Вдома забір матеріалів робитимуть людям, які досягли 65 років та старшим, з інвалідністю 1 і 2 групи, тим, хто не може самостійно пересуватися і дітям до 10 років. Виїжджатиме лікар для огляду і одночасного забору матеріалу”.

Експрес-тести купували за державний кошт, сказав Сергій Бутенко. Перша партія склала близько 40 тисяч одиниць. Упродовж найближчого тижня, за словами Галини Хомети, їх розвезуть по області.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: