Чи зросте для шосткинців тариф на тепло?

14.01.2021

Топ-темою останніх кількох днів стали нові тарифи на комунальні послуги, які з 1 січня цього року піднялися по всій Україні. Левову частку доходів громадян «з’їдають» витрати на опалення. У своїх комунальних бідах наші містяни звинувачують теплопостачаючу організацію – «Харківенергоремонт», вважаючи, що ті безпідставно завищують тариф. Чи дійсно це так — журналісти ШосткаNews.City дізнавалися у керівника підприємства.

Зараз на підприємстві «Харківенергоремонт» діє тариф на послугу централізованого опалення у розмірі 1602 гривні за одну гігакалорію. Затверджений він був Національною комісією з питань державного регулювання енергетики та комунальних послуг ще у 2019 році і з того часу не змінювався. Хоча іншим українським компаніям НКРЕ змінило тарифи після 2019 року в бік зростання. До Шостки черга не дійшла по причині законодавчих колізій, підкреслює директор теплопостачаючого підприємства Микола Будашний. «Поки що ми працюємо за тарифом, затвердженим, коли діяла стара назва послуги», — говорить він.

Є роз’яснення і Мінрегіону, і НКРЕ КП, що в разі відсутності нових договорів, застосовувати нові тарифи ми не можемо

Керівник зазначає — якщо вступлять в дію зміни до Закону, які передбачають укладання на послугу з централізованого теплопостачання типових договорів, НКРЕ двічі перегляне тарифи шосткинського підприємства та підніме їх до позначки 1710 гривень за одну гігакалорію. Поки ж цього не сталося і у січні споживачі платитимуть за опалення за старим тарифом – тобто, 1602 гривні за одну гігакалорію.

Минулого опалювального сезону, коли ціна на природний газ знизилася і Уряд дав рекомендації теплопостачаючим організаціям здійснити перерахунок тарифів, «Харківенергоремонт» зменшив суму в платіжках лише на 10,5% і тільки за один місяць. «Ця постанова носила не обов’язковий, а рекомендаційний характер. Було простіше застосувати її ліцензіатам, яким тарифи затверджуються на місцях, ніж тим, яким затверджує тарифи НКРЕ. На засіданні виконкому тариф можна змінити і в той же день застосувати, а НКРЕ так швидко це не робить. Вони тільки врахували зниження ціни на газ, але не вартість інших складових – це і заробітна плата, і електроенергія, і водопостачання та водовідведення, вартість яких з 2013 року зросла», — пояснює Микола Будашний.

Перерахунок, який здійснив «Харківенергоремонт» населенню за один місяць, склав 3 млн. гривень. Окрім цього підприємство сплатило податків на суму 1,5 млн. грн., що не було передбачено на законодавчому рівні. Тому більший процент знижки, та й ще на увесь опалювальний сезон тепловики не змогли застосувати, зазначає Микола Будашний. Але сподівається, що після перевірки, яку планує здійснити у першій половині цього року НКРЕ КП, тарифи можуть бути переглянуті та знижені.

Під час наступної перевірки ми все порахуємо – і якщо дійсно тарифи були завищені, переплату ми компенсуємо споживачу

На тарифному мітингу, який пройшов у Шостці 10-го січня, люди нарікали на те, що температура повітря у листопаді та грудні була приблизно однаковою, однак суми у грудневих платіжках зросли більше ніж в половину. Однак Микола Будашний стверджує, що усі розрахунки були проведені вірно. «У нас укладений договір з Глухівською метеостанцією, яка кожного дня нам повідомляє середньодобову температуру повітря по Шостці. Згідно цих даних, у листопаді вона становила +2,3 градуси, у грудні -2,6 градусів. Тобто різниця склала 5 градусів», — підкреслив керівник.

Пан Будашний зауважує, що підприємство, так само як і населення, не зацікавлене у підвищенні тарифів – адже це тягне за собою несплатоспроможність споживачів, а відтак і зростання їх заборгованості перед теплопостачаючою організацією.

На початку опалювального сезону заборгованість населення перед підприємством «Харківенергоремонт» складала 60 млн. грн. Зараз вона зросла до 100 млн. грн.

У свою чергу шосткинське підприємство «Харківенергоремонт» не в змозі платити у повному обсязі за газ своїм постачальникам. Наразі воно завинило «Нафтогазу» близько 200 млн. грн. «Окрім цього, за минулі роки ДП «Енергоринок» нам заборгував 55 млн. грн.. І якщо населення ще щось платить, то «Енергоринок» скоріш за все з нами не розрахується. Бо вони склали договір таким чином, що ми навіть до суду на них не можемо подати», — розповідає Микола Будашний.

У свою чергу «Нафтогаз» за борги щодня накладає на нас штрафи, пені та індекс інфляції. Тож, фінансовий тягар росте як снігова лавина

Але попри всі труднощі, які долає на своєму шляху шосткинське підприємство «Харківенергоремонт», населення теж накриває лавина — тарифна. А враховуючи той факт, що цифри в платіжках городян щомісяця збільшуються, а їх доходи стоять на місці, ця лавина скоро накриє людей із головою…

Нагадаємо, у Глухові, не дивлячись на «тарифні майдани», підвищують тариф на тепло.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: