Нові карантинні штрафи: За які порушення платитимуть сумські підприємці?

15.01.2021

З 14 січня набули чинності нові карантинні вимоги. Тепер підприємців через відсутність масок у покупців та у них самих каратимуть гривнею. Штрафи — від 3 тисяч 400 до 5 тисяч 100 гривень.

Продавчиня Наталія Індик розповідає, що поліція перевіряє у них наявність масок. Свої, говорить, змінює кожні три години. “Звичайно важко, виходиш – змінюєш, виходиш на свіже повітря — подихаєш. Стараєшся якихось 10-15 хв побути без маски, де немає людей”, — каже вона.

Адміністраторка сумського супермаркету Юлія Шкарандіна говорить: за відвідувачами слідкують. Удень сюди заходить до десятка людей без масок. “На вході просимо людей вдягти маски. Вони заходять і вдягають маски. – Кор.: — А якщо немає у людини маски? – У нас можна купити”, — розповідає вона.

З 14 січня поліція, разом із представниками Держпродспоживслужби та представниками місцевої влади, можуть накладати штрафи на підприємців за покупців, яких обслуговували без маски. При цьому не попередили про таку необхідність.

Суспільне опитало відвідувачів магазину щодо штрафів та носіння масок.

“Намагаюсь у громадських місцях, на вулиці вважаю це непотрібною річчю. Я вважаю, підприємці тут ні до чого, треба глибше копати”, — говорить Дар’я.

Пан Сергій вважає: “На мою думку, не зовсім правильно. Люди ж самі мають мати якесь розуміння — не наражати інших на небезпеку, тому не зовсім справедливо. Я одягаю завжди в громадських місцях. Кор.: – А знаєте, який штраф за не носіння маски у громмісцях? – Чув, що великий: 17 тисяч чи що”.

“Цю маску потрібно міняти що дві години, багато людей не міняє, тому це ніяк не впливає на нашу безпеку. Кор.: — А знаєте який штраф за неносіння масок? – 17 тисяч гривень, ні?”, — говорить відвідувачка Катерина.

Пан Павло має таку думку: “У мене через маску окуляри постійно запотівають, незручно, але як треба, так треба — куди діватись. Кор.: — А знаєте, який штраф за не носіння масок? – Від 50 гривень, а максимально скільки – не знаю”.

У березні 2020 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт, де за порушення правил карантину люди мали сплачувати від 17 до 34 тисяч гривень. З 21 листопада штраф за не носіння маски у громадських місцях складав від 170 до 255 гривень. З 14 січня від 3400 до 5100 гривень становитиме штраф для підприємців за допуск людей без масок у будівлі й транспорт. Такий же штраф загрожує і працівникам, які і самі будуть без масок. Остання обов`язково має закривати ніс та рот і може бути саморобною.

За словами речника Нацполіції Сумщини Володимира Крупецьких, на сьогодні мають статистику за перші дні локдауну. З 8 до 10 січня склали 50 адміністративних протоколів за статтею “Порушення правил щодо карантину людей”. З півсотні протоколів – 41 — за порушення носіння захисних масок та 9 – щодо діяльності закладів з порушенням карантинних обмежень.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
23.04.2024 Зранку на Великописарівську громаду скинули вибухівку з БпЛА
23.04.2024 У Глухові зіткнулися два легковика, від удару одна з автівок приземлилася на дах
23.04.2024 Сумчанка 500 днів чекає на повернення чоловіка, який зник безвісти на Донеччині
23.04.2024 У Сумській області майже на 8 мільйонів гривень збільшили видатки на підтримку Сил безпеки та оборони
23.04.2024 У Сумах судитимуть адвокатку, яка підбурила до підкупу суддів апеляційного суду Сумщини
23.04.2024 У поліції показали наслідки обстрілів Великописарівської громади

Коментарі: