“Платимо зайве”. У Сумах сваряться мешканці будинку та надавач тепла через перемичку на мережі

15.01.2021

Мешканці одного з сумських будинків скаржаться на те, що оплачують зайві гігакалорії. У «Сумитеплонерго» це заперечують. Сваряться споживачі та надавач послуги останні кілька років після того, як у підвалі на тепломережі з’явилась перемичка.

Мешканці будинку встановили лічильник на тепло майже 20 років тому. Проєкт, розповідає Анатолій Іващенко, узгодили з тодішнім «Суми-тепло». П’ять років тому у теплопункті, який у підвалі, працівники «Сумитеплонерго» самовільно встановили додаткову перемичку. З того часу, впевнений чоловік, вони платять зайве, передає «Суспільне».

«У нашому проєкті не було ніяких перемичок. Вони самовільно, незаконно встановили елеватор і в основній частині цього елеватора є перемичка. Тобто перемичка між подачею і обраткою. Встановили її не до лічильника, а після. Таким чином виходить, що нам нараховують зайві гігакалорії, а це, звісно, наші гроші», — говорить Іващенко.

Його сусід Іван Кущенко такої самої думки: «Якщо «Теплоенерго» подає нам теплоносій з температурою, наприклад, 60 градусів, то після перемички цей теплоносій перемішується з оборотною водою, яка йде — 30 градусів. Тепер до батареї теплоносій іде — 49 градусів, а лічильник видає з розрахунку 60 градусів. Порахували, що це фактично виходить, у два рази більше гігакалорій отримуємо, а фактично цього не відбувається».

У підприємстві «Сумитеплоенерго» про перемичку у багатоквартирному будинку кажуть: робили, бо була потреба. Вони перепідключали будинок від старої котельні на нову.

«Гранична температура теплоносія для опалювальних приладів, які обігрівають водою житлові будинки, необхідно приймати +95 градусів. Для зниження температури теплоносія перед системою опалення в наявному індивідуальному теплопункті необхідно було передбачити елеваторний вузол із камерою змішування теплоносія. Влаштування елеваторного вузла не впливає на обсяги теплової енергії, які пред’являються мешканцям до сплати за показаннями приладу обліку теплової енергії», — розповідає речниця ТОВ «Сумитеплоенерго» Віта Харченко.

У будинку мешкають 70 родин. Анатолій Іващенко має квартиру трохи більше за 70 квадратів. У грудні за листопад, говорить, сплатив за опалення близько 2 тисяч 300 гривень. Юрист регіонального центру з надання безоплатної вторинної допомоги Ігор Шпак зазначає: всі відносини між об’єднанням співвласників будинків і надавачами комунальних послуг регулюються відповідними договорами.

«Всі умови й нюанси з ними регулюються на підставі індивідуальних договорів між споживачами комунальних послуг та самою управляючою організацією. Якщо це майно у власності співвласників всього багатоквартирного будинку, то зазвичай контроль здійснювати саме управитель, управляюча організація чи ОСББ. Є умови договору. Якщо за договором відповідно несе відповідальність організація, то вона зобов’язана виконувати свою роботу, тому що за це отримує кошти. Якщо ж це не в їхній власності, то це може бути, як сама управляюча організація, так і сам власник», — говорить він.

Індивідуальний тепловий пункт – це комплекс пристроїв для того, щоб приєднати внутрішньобудинкові системи опалення, гарячого водопостачання або вентиляції до теплової мережі. Він, за словами громадського інспектора з житлово-комунальних послуг Сергія Гапуніча, є власністю мешканців багатоквартирного будинку.

«Він ставиться або за кошти місцевої влади, або за кошти співвласників. Я не бачив такого, щоб теплопостачальна організація ставила у нашому місті тепловий пункт. Тобто індивідуальний тепловий пункт є власністю власників будинку. Він регулює подачу теплової енергії на будинок. Там стоїть лічильник і він рахує. Є індивідуальні теплові пункти автоматичні, які регулюють подачу тепла залежно від зовнішньої температури повітря”, — сказав він.

За його словами, вони кращі для співвласників. “Коли на вулиці тепліше, вони менше тепла постачають у будинок. А це відбивається в платіжках. Якщо ручне, співвласники можуть за теплої погоди обмежити подачу тепла. Теплопостачальній організації це невигідно, тому вони кажуть, що забороняється втручатися у роботу», — додав він.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: