Замість 150 мільйонів від «Ювілейного» — лише 7: Хто і навіщо обікрав «фрунзенців» — позиція заводу

16.01.2021

Замість 150 мільйонів гривень, які могли б піти на погашення заборгованості із заробітної плати колишнім працівникам Сумського машинобудівного об’єднання, їм «кинули» 7 млн 714 тисяч гривень, з яких ще відмінусують податки, крім того, за свої послуги з організації інтернет-аукціону державне підприємство СЕТАМ взяло 5% вартості об’єкта – це 406 тис. грн. Тож мізерна сума, що залишиться з 8 млн 120 тис. грн, отриманих від продажу корпоративних прав у статутному капіталі ТОВ «Сумиспортінвест», якому належить стадіон «Ювілейний», і піде фрунзенцям.

Корпоративні права в розмірі 99,9824198552223% виставлялись на продаж у якості майна боржника, яке було описано, арештовано та передано на реалізацію виконавчою службою. Стартова ціна лоту становила 5 438 418 грн.

Процедура продажу корпоративних прав ТОВ «Сумиспортінвест» здійснювалась з численними порушеннями чинного законодавства, серед яких можна виокремити наступні: продаж неоплаченої частки у статутному капіталі; порушення переважного права учасника на придбання частки іншого учасника товариства; не проведення оцінки вартості корпоративних прав і як наслідок її заниження та інші, вважають на Сумському НВО.

Крім того, спочатку йшлося про продаж корпоративних прав у статутному капіталі, що зовсім не означало відчуження майна, тобто самого стадіону, втім під час торгів мова зайшла вже про об’єкт нерухомості. Таким чином дії державних виконавців можна кваліфікувати як безпрецедентне рейдерське захоплення єдиного в Сумській області футбольного стадіону, який вміщує понад 25 тисяч глядачів. Новий власник отримав його за смішну суму – 8,12 млн грн. У Сумах за такі гроші можна придбати 10 однокімнатних квартир у новобудові.

Реальна ж вартість стадіону складає близько 150 млн грн. І якби майно боржника виставлялось на продаж за реальною ціною, то тільки з суми, отриманої за реалізацію корпоративних прав ТОВ «Сумиспортінвест», можна було б погасити наявну заборгованість понад двом тисячам працівникам підприємства. Натомість заводчан обікрали, роблячи, здавалось би, добру справу. З тієї суми, що її «вторгувала» виконавча служба, заборгованість отримають 100 – 150 осіб.

У грудні 2020 року Нацполіція відкрила кримінальну справу за статтями «зловживання владою» та «розтрата майна» щодо продажу стадіону «Ювілейний», відносно виконавчої служби.

Нагадаємо, що сам стадіон, як об’єкт нерухомості, знаходиться у податковій заставі. Це наслідок діяльності колишнього керівництва підприємства в період з 2013 по січень 2019 року.

Що стосується виплати заборгованості, то підприємство має план її погашення. Нині виплачується податкова заборгованість працівників об’єднання з тим, щоб люди, які виходять на пенсію не зіткнулися з проблемою браку страхового стажу. Водночас здійснюється виплата поточної заробітної плати робітникам.

Наразі у товаристві прийнято рішення про виплату частки заборгованості із нарахованої заробітної плати коштом інвестицій та інших джерел надходжень. Виплату планується здійснити у декілька етапів. У першу чергу її отримають ті, хто залишився працювати, адже саме ці люди зараз заробляють своєю працею на виплату боргів і собі, і тим, хто пішов з підприємства, на обігові кошти, а також — на оплату електроенергії, газу, тепла.

Ті ж, хто звільнився, у майбутньому теж отримають свою частку зароблених коштів. Перспектива їх виплати залежить від можливості підприємства стабільно працювати і заробляти. Щодо сум заборгованості, то тут теж все неоднозначно, адже з 2018 року вони «зросли» на третину внаслідок штрафних санкцій за не виплачену вчасно нараховану заробітну плату.

Нині керівництво об’єднання серед своїх пріоритетних завдань називає і переозброєння підприємства, і нарощення виробництва, і звичай но ж, своєчасну виплату заробітної плати тим, хто працює, а згодом — і заборгованості, що виникла перед колишніми працівниками.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: