У Сумах ще тільки збираються підвищувати ціну проїзду в маршрутках, а у Тростянці вже давно їздять по 7!

20.01.2021

Останніми днями сумчани активно обговорюють заплановане підвищення вартості проїзду в міських маршрутках до 7 гривень, про що стало відомо з проектів рішень виконкому Сумської міськради. Інформацію про новий тариф поширюють у соцмережі і діляться своїми думками з цього приводу, здебільшого висловлюючи категоричне невдоволення. Публікацію на дану тему зробили в Фейсбук-групі «Тростянець без обмежень», очевидно, розраховуючи на специфічну реакцію місцевих жителів. Адже Тростянцем багато років керує «найпрогресивніший» мер не лише Сумщини, а й всієї України Юрій Бова, і вже там, мовляв, знають, якою має бути ефективна транспортна сфера.

Однак далі все пішло не так, як розраховували сумські провокатори. У коментарях до посту тростянчани не зрозуміли кіпішу сумчан, адже у Тростянці проїзд уже давно по 7 гривень, а діти ще з минулого року їздять по 3,5 гривень!

«У нас в Тростянце уже давно 7 гривен по возможности хожу пешком хотя от тарифов мягко говоря не в восторге опять с нас дерут шкуру но перевозчиков тоже можно понять дорожает топливо , запчасти так что по моему проблема лежит гораздо глубже чем нам кажется», – пише Александр Володченков.

«І для дітей у Тростянці ще в минулому році 3,5 грн» – зауважує Валентина Мирошниченко.

«В Тростянце давно-7 гра» , – додає Анна Куценко.

То виходить, що «найпрогресивніший» мер Юрій Бова ще раніше пішов на підвищення тарифу, зваживши всі причини, а на міського голову Сум Олександра Лисенка виливають купу негативу через неминуче зростання ціни проїзду у приватному громадському транспорті. У той же час, не треба забувати, що Тростянець в рази менший від Сум за територією і довжина перевезень зовсім не та.

А що ж із проїздом в інших містах Сумщини? В Охтирці, Шостці, Конотопі у маршрутках їздять по 6 гривень, у Білопіллі і Лебедині – по 7 гривень. Про намір підвищити тариф вже найближчим часом заявили і у Глухові.

Щодо порівнянь з іншими обласними центрами, то в Сумах – один із найнижчих тарифів в Україні зараз і навіть після підвищення до 7 гривень буде лишатись найнижчим. Крім того, до 1 січня по 3 гривні перевозили пенсіонерів і по 2 гривні – школярів, тож фактичний тариф виходив навіть не 5 гривень, а 4,20-4,30 гривень.

Утім, уже після локдауну анонсують підвищення ціни проїзду і в Києві (до 10-12 гривень), і в регіонах (наприклад, у Хмельницькому планують тариф 9-10 гривень, у Житомирі з 8 гривень підвищать до 9). На це впливає ціла низка факторів: від підвищення мінімальної зарплати, зростання ціни палива і запчастин до карантинних умов, коли пасажиропотік «просів» через обмеження у кількості перевезень.

Також сумчани зараз часто скаржаться, що у місті стало менше маршруток і свою доводиться довго чекати на зупинках, особливо це дошкуляє містянам, коли вдарили морози. Але ж чому транспорту не вистачає? Бо перевізники ледь знаходять ресурси, щоб обслуговувати і підтримувати у робочому стані наявний автопарк, а про те, щоб купувати нові машини взагалі не йдеться.

Якщо реальну ціну проїзду в сумських тролейбусах оцінили в 15 гривень, то цілком логічно, що і у приватному громадському транспорті тариф не може залишатися роками на одному й тому ж рівні. Тим паче, що КП «Електроавтотранс» постійно отримує багатомільйонні дотації з бюджету міста, а приватні перевізники, в карантин залишилися без жодної державної і міської підтримки і не мають іншого виходу, як підвищувати вартість проїзду. Звісно, працювати тільки у збиток ніхто не захоче.

Ринок перевезень в обласному центрі опинився на межі виживання, і якщо не приймати нові тарифні умови, нам загрожує транспортний колапс. То чому Тростянець та інші міста області уже зрушили це питання, а Суми чекають, поки на рейс не вийде жодна маршрутка?

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: